BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre | BeHappy Buda: Mammut-tól 1 percre

Kategória: Angol tanulási tippek

A nyelvérzékről…

Közzétéve 2017. január 12. 10:12-kor ebben a kategóriában: ,

Csak ülsz az angol könyv felett és úgy érzed, nem haladsz egy tapodtat sem? Úgy látod, hogy körülötted mindenki gyorsabban tanul? Ekkor a legkönnyebb abbahagyni a nyelvtanulást és azt mondani: „ nekem nincs nyelvérzékem”. De mit is jelent ez valójában? Tényleg létezik? És ha igen, akkor genetikailag meghatározott?

Student-Girl-ThinkingKezdjük az elején. Az angol nyelvnek nincs génje. A többi nyelvnek sincs. Sőt, az sem létezik, hogy valakinek nincs nyelvérzéke. Nem osztjuk két részre az embereket aszerint, hogy ki képes megtanulni egy idegen nyelvet és ki nem. A tudósok azt is megállapították, hogy a nyelvérzék nem függ az intelligenciától és anyanyelvi készségeken alapul. Vagyis ha már beszélsz, írsz és olvasol magyarul (most is épp azt teszed), egy idegen nyelv elsajátítása nem okozhat átlagon felüli nehézséget. Gyakorlatilag bárki képes egy-két nyelvet megtanulni, ha motivált és elegendő időt fordít rá.

Tény azonban, hogy némelyikünkre jobban ragad a nyelv és gyorsabban, könnyebben kialakul a nyelvtanuláshoz szükséges érzék, másoknál ez lassabb és nehezebb folyamat. Mindenki mint valami adu-ászt emlegeti a nyelvérzéket. Az az általános vélemény, hogy ha valakinek van, az mázlista és könnyen tanul nyelvet, akinek pedig nincs, az peches és csak nagy erőfeszítések árán és drága pénzen tud eljutni oda, ahova a szerencsésebbek egyszerűen. Azoknak, akik ez utóbbi csoportba tartoznak és a saját bőrükön tapasztalják a szomorú valóságot, jó hír, hogy ez a készség kifejleszthető! Méghozzá nyelvtanulással!

Volt jó néhány kutatás azzal kapcsolatban, hogy mik azok a tényezők és egyéni jellemzők, amelyek befolyásolják a nyelvtanulást. A nyelvérzék valójában több független készségből tevődik össze - és nagyon ritka, hogy valaki egyformán fogékony ezek mindegyikére.

Mik is ezek a tényezők?

 • A motiváció, nem győzzük hangsúlyozni ennek fontosságát. Ez a nyelvtanulás folyamatának és eredményének a motorja. Aki eléggé motivált és ott lebeg a célja a szeme előtt, az kitartóbb, elszántabb, könnyebben átlendül az esetleges kudarcokon és ez bizony meghozza a gyümölcsét.
 • Félelmeink is meghatározhatnak minket. Van, aki mindenféle gátlás nélkül csak mondja és mondja, amit szeretne (és amit tud), és van, aki visszahúzódó, gátlásos és csendes. Vajon melyikük fogja hamarabb beszélni a nyelvet? Előbb-utóbb helyesen…
 • A személyiség és a gondolkodás is fontos lehet. Mennyire nyitott valaki? Mennyire szorongó? Mennyire veszik el a részletekben vagy látja át az egészet?
 • Kutatások igazolták, hogy a nyelvelsajátítás sebessége nem csak a fenti készségektől, hanem a kreativitástól és a mindennapi kommunikációs képességektől is függ.
 • Nem elhanyagolandó a memória fejlesztése, hiszen ezzel beindulnak a nyelvi képességeink is. A szótanuláshoz kapcsolódó kulcs az asszociatív memória. Ez egészen speciális készség, nem függ össze például azzal, hogy képtelenek vagyunk megjegyezni a barátunk telefonszámát vagy a születésnapját.
 • A memória a hallással is összefügg, ez az úgynevezett fonetikai kódolási képesség. Ez azt jelenti, hogy mennyire tudjuk az írott betű és a kiejtett hangok közötti összefüggéseket átlátni és alkalmazni.
 • A nyelvtani érzékenység segítségével ismerjük fel a szavak mondatban betöltött nyelvtani szerepét.
 • Az induktív nyelvtanulási képesség azt jelenti, hogy ki tudjuk-e következtetni a szavak mondatbeli szerepe és felépítése közötti összefüggéseket. Ide tartozik pl. a ragok és a prepozíciók használata.

Summa summárum, a nyelvtanulási érzék fejleszthető. Jó hír ez azoknak, akik tényleg elszántak, ám rossz hír azoknak, akik a kifogások tengerében úszkálnak. Most egyel kevesebb indok áll rendelkezésükre, hogy feladják. Tessék máshol keresgélni! Bár ezt az energiát akár a tanulásba is bele lehetne fektetni…

successSok sikert mindenkinek! 🙂

 Forrás:
lingwing.hu
nokkulfoldon.hu

Hogy úgy menjen a LISTENING, ahogy szeretnéd…

Közzétéve 2016. július 11. 15:35-kor ebben a kategóriában:

A nyelvtanulásban sokak számára a listening, azaz a hallás utáni szövegértés a fekete folt. Talán Te is így vagy ezzel? Jól ismerjük a problémát és ebben szeretnénk segíteni Neked néhány hasznos tipp erejéig, amelyeket alkalmazni tudsz a hétköznapokban.

Ám mielőtt még belevágunk a konkrét tanácsok felsorolásába, fogadj meg két dolgot, amit mindig és minden körülmények között tarts szem (vagyis inkább fül) előtt:

 • Ne ess pánikba!!!
  Tudd, hogy mindenki beleütközik ebbe az akadályba és mint mindent, ezt is át lehet ugrani! Némi kitartás, elszántság és türelem szükségeltetik, és látni (illetve hallani) fogod az eredményt!
 • Ragadjon magával a szöveg!!!
  Mindig fogsz találni 1-2 ismeretlen szót, de ne ragadj le ezeknél! Próbáld kiszűrni a szöveg lényegét, a tartalmat és a főbb pontokat. Hagyd, hogy vigyen magával a szöveg, élvezd a hangzását és a ritmusát!

listening-skillMost, hogy ezeket megfogadtad, már tényleg jöhetnek a tippek:

 • Nézd a kedvenc filmedet angolul, felirat nélkül!
  Neked is van olyan kedvenc angol nyelvű filmed (vagy filmjeid), amit már számtalanszor megnéztél (természetesen szinkronizálva) és gyakorlatilag kívülről fújod a  párbeszédeket? Itt az ideje, hogy angolra válts! Nézd eredeti angol nyelven (ez sem egy utolsó élmény…) és mivel már tudod, hogy nagyjából miről van szó egy adott jelenetben, biztos el tudsz kapni 1-2 ismerős szót vagy kifejezést. Figyeld meg, hogyan állnak össze ezek a szavak először mondatokká, majd párbeszédekké, míg végül az egész film kivilágosodik!
 • Nézz filmeket angolul, angol felirattal!
  Tovább is léphetünk az előző ponthoz képest és nézz számodra új filmeket is eredetiben, ebben az esetben szigorúan angol felirattal! Ne szó szerint fordíts, hanem az értelmet keresd! Nézz meg egy filmet többször is, meglátod, összeáll majd a történet.
 • Nézd a kedvenc angol nyelvű sorozatodat eredeti hanggal!
  Ismered a szereplőket, a karakterüket, rálátsz a helyzetekre és – úgymond – biztonságos környezetben mozogsz. Mintha régi ismerősökkel találkoznál, akikkel épp összejöttök egy kis beszélgetésre.
 • Fordítsd le a kedvenc zeneszámaidat!
  Adj értelmet a szövegnek, így nem csak a dallamot élvezheted, hanem tudni is fogod, hogy miről is szól valójában a szám. Lehet, hogy meglepetés fog érni 🙂 A video megosztó oldalakon megtalálod az eredeti szöveget, egyszerűen a keresőbe az előadó és a szám címe után írd be, hogy lyrics.
 • Hallgass angol nyelvű rádiót!
  Ez az igazi! Itt nincs semmiféle vizuális segítség, hanem csak a füledre kell hagyatkoznod. Még ha elsőre nem is érted világosan, hogy miről szól a műsor, ne görcsölj! Hagyd, hogy a hangok és a szavak ritmusa megfogjon és elrepítsen. Először lehet, hogy csak 1-2 szót tudsz elkapni (ez is nagy lépés!), aztán jönnek a mondatok, végül azon kapod magad, hogy értelmet nyer az adás és jön a sikerélmény!

thx for listening

Hatékony szótanulási tippek

Közzétéve 2016. március 31. 11:05-kor ebben a kategóriában:

nube1png[1]Mi, itt a BeHappy-ben, azt szoktuk mondani, hogy mindent elmagyarázunk, megértetünk, begyakoroltatunk veletek; viszont a szavak tanulása az, amit helyettetek nem tudunk megcsinálni. Legalábbis ez idáig még nem fejlesztettük ki a technológiát!;)

De abban segítünk, hogyan tanulj szavakat a leghatékonyabban, hogy kiterjedt, aktív szókincscsel rendelkezz!

1.Olvass sokat!

A szó tanulásában sokat segítenek az olvasás és hallott szövegértés gyakorlatok, amikor is megfigyelheted a szövegkörnyezetet, hogyan illeszkedik a mondatba. Ez segít abban is, hogy nagyjából kitaláld a jelentést, első dolgod tehát sosem a szótárhoz nyúlni! Élvezd az olvasást, értsd meg a szöveget és húzd alá az ismeretlen szavakat. Majd csak az olvasás befejezte után láss neki a szótárazásnak!

2. Építsd mondatba!

Egy dolog tudni a szó jelentését, és egy másik használni is a szót! Hogy ne maradjon a passzív szókincsed része (azok a szavak, melyeknek tudod a jelentését, de nem használod őket), alkoss mondatokat az újonnan tanult szóval!

3. Keress rá szinonimákat!

Ha tanulsz egy új szót, keresd meg megfelelőit jelenlegi szókincsedben, így teheted ezt is még aktívabbá.

4. Játssz a szavakkal!

Ragadj meg minden alkalmat az interneten is! Iratkozz fel ingyenes gyakorló feladatokra, vegyél részt angol nyelvű játékokban, vagy próbálj ki szótanuló programokat.

https://www.behappynyelviskola.hu/gyakorolj-velunk

5. Nézz feliratos filmeket!

Hallod is és látod is, duplán jó!:) Nézz sorozatot, filmet, kapcsold be a BBC-t vagy a CNN-t és olvasd hozzá a szalagcímeket, feliratokat. Nagyon sokat fog segíteni!

6. Tanuld témák szerint!

Ha témakörök szerint fejleszted szókincsed, jobban megmaradnak a szavak, ez a tapasztalat. Ahelyett, hogy felcsapod a szótárat az ’a’ betűnél, írd össze adott téma alapján, ami szó csak eszedbe jut, és keresd meg a jelentésüket.

7. Módszer 1. : Kapcsos módszer

A tanult új szót kapcsold valamihez, így lesz még egy emléked róla, ami tuti nem engedi elfeledni. Találj ki történetet, vagy a kezdőbetűjét használd fel, esetleg ha hasonlít valamelyik magyar szóhoz, az is segít.

8. Módszer 2. : Szókártyák

Gyárts szókártyákat, amiket szabadidőben mindig elővehetsz és tanulhatod a szavakat. Egyik oldalra magyarul, másik oldalra angolul írd fel.

9. Módszer 3. : Címkézd fel!

Ez kezdő szinten működik főleg. Ragasztgass post it-eket és írd rá az adott tárgy angol nevét. Egy ideig vicces látvány lesz a lakás, de hamar hozzászoksz!:)

 

 

 

5 tévhit a nyelvtanulásról

Közzétéve 2015. február 9. 18:42-kor ebben a kategóriában:

“Aki el akar érni valamit, az módszert keres, aki nem, az kifogást!”

 

Nektek is van olyan ismerősötök, vagy akár ti magatok vagytok azok, akik évek óta küszködnek egy idegen nyelv elsajátításával, mégsem jutnak egyről a kettőre? Itt az ideje, hogy rossz kifogások helyett arra koncentráljunk, mi az, amit mi magunk vagyunk képesek tenni az ügy érdekében!

A Languages Around the Globe (LATG) 5 pontban összegyűjtötte a leggyakrabban ismételt tévhiteket a nyelvtanulással kapcsolatban. Az eredeti angol cikket az alábbi linken találjátok:
http://www.latg.org/2014/11/top-5-language-myths-you-probably.html

eDM2

1. ’Gyerekkorban könnyebb megtanulni egy idegen nyelvet.’

Ez így nem teljesen igaz! Gyerekek és felnőttek teljesen máshogy tanulnak, így felesleges is összehasonlítani a kettőt. Az például igaz, hogy a gyerekek jobbak az új hangok megtanulásában, elsajátításában, a felnőttek viszont már ismerik a kommunikáció alapjait, tudnak olvasni és írni.

 2.  ’Nincs elég időm.’

A nyelvtanulás akár kisebb blokkokban is beilleszthető a napirendbe,  rengeteg hasznos okostelefon alkalmazást tölthettek le, amely segít ebben. Így akkor is tudtok a nyelvvel foglalkozni, ha a buszra vártok, vagy csak 10 percetek van. Sok kicsi sokra megy! 🙂

 3. ’Nincs nyelvérzékem.’

Nem igaz! Sokkal valószínűbb, hogy rossz tapasztalataid vannak az adott nyelv tanulásával kapcsolatban. Ez lehet akár a tanár személye, vagy az előírás szerinti iskolai  módszer, ami nem mindenki számára megfelelő, nem személyre szabott. Az is lehet, hogy egy másik idegen nyelv sokkal jobban érdekelt volna Téged, mint amit kötelezően tanulni kellett. Elenyésző azon bizonyítékok száma, amelyek meghatározzák, hogy valaki jó vagy éppen rossz egy adott nyelv tanulásában. A nyelvérzék, mint olyan, csupán egy mítosz. Erről már írtunk régebben egy bejegyzést itt, kattints és olvasd el!

 4. ’Drága megtanulni egy nyelvet.’

Az Internet tele van ingyenes nyelvtanulási lehetőségekkel, a mobiltelefonok alkalmazásairól nem is beszélve. Tippek, trükkök, cikkek, tesztek, könyvek mind fellelhetők a neten. Ha egy kis önálló gyakorlásra vágytok, miért ne használnátok ki a 21. század ingyenes vívmányait?!

 5.  ’Ma már mindenki beszél angolul.’

Bár így lenne 🙂 Igaz, hogy az Európai Unióban élők közel 38%-a beszéli valamennyire az angolt, de ez nagyrészt  az északi országok és a korábbi brit gyarmatok lakossága miatt van így. A többi országban még mindig aránylag kevés az angolt beszélők száma. Magyarországon és Szlovákiában ez az arány 14%, Spanyolországban 12%.  Világviszonylatban ez a szám hasonló: 14,6 % az angolt, mint idegen nyelvet beszélők száma.

female-student-thinking Elég hát a kifogásokból. Jobb, ha ezek keresése helyett inkább ugyanazt az energiát az angol tanulásba fekteted! 🙂

 

Bors Lívia
Oktatásszervező, Buda

Angol tanulással kapcsolatos félelmek

Közzétéve 2013. december 17. 14:33-kor ebben a kategóriában:

Csak megszólalni ne kelljen...

 

200447888-001

 

 

 

"A félelmek azért vannak, hogy leküzdjük őket!" - Még inkább igaz ez angol tanulásnál!

 

 

 

 

A tanár szemszögéből

 

Angoltanárként őszintén és tapasztalattal mondhatom, ez az, amin mindenki átmegy! Még mi tanárok is. Én is voltam kezdő kis zöldfülű, tele blokkokkal, rossz élményekkel, bizonytalanságokkal és hiányosságokkal.

Angolul megtanulni, nem könnyű! Sőt,  őszintén: nagyon is nehéz! Ha nem lenne az, idegen nyelv birtokában lenni sem volna ilyen értékes!  Fogadd meg hát tanácsainkat és tűnj ki a többi nyelvtanuló közül, csináld jól!

1. A "kinevetnek" szindróma

 

Megtörtént már valaha, hogy kinevettek azért, mert lehagytad az 's'-t az igéről? Vagy fuldokló hahotázásba kezdett egy anyanyelvi angol, mert a think-et kicsit "sz" betűsen ejtetted? Ugye nem?! 🙂

Ez nagy valószínűséggel nem is fog megtörténni, hiszen aki tanulja a nyelvet, mint te, pontosan tudja milyen nehézségeken mész át és maximum csak segítő szándékkal fog javítani. Afelől pedig biztosítalak, hogy az anyanyelviek örülnek, ha helytelenül is, de kommunikálsz velük! Te kinevetnél egy oroszt például, aki alapfokon botladozva próbálna a te saját nyelveden kommunikálni veled? Persze, hogy nem!

De ha mégis találkozol olyannal, aki mókásnak találja nyelvhasználatodat, tőle nem érdemes bármit is magadra venned, mert ez nagyon alacsony fejlettségű intelligenciára utal! Szóval csak legyints és nevess vele!:) 

2. Csak megszólalni ne kelljen!

 

Jól érzed, hogy a nyelvtanulás során a legnehezebb rész a beszédfejlesztés! Itt kell a nyelvtannak, szókincsnek, kiejtésnek és mindennek, amit csak tanultál összhangban lenni. És azonnal! Rémisztő, tudom! És az a rossz hírem, hogy erre nincsen csodás megoldás. Angolul beszélni kell, hogy angolul beszélni tudj! Itt sosem dőlhetsz hátra és nem tehetsz pipát mellé, mindig gyakorolnod kell! De megnyugtatásképp mondom: ha esetleg úgy alakul az életed, hogy huzamosabb ideig nem használod a nyelvet; és úgy érzed nagyon gyatra vagy szóban, ha nekilódulsz kicsit, gyorsan visszahozható a passzív angoltudás.

 • Gyakorolj mindent beszédben: nyelvtant, újonnan tanult szavakat ültesd át szóhasználatba. Ha nincs partnered, beszélj hangosan vagy mondd fel diktafonra véleményedet egy szituációval kapcsolatosan. Vagy foglald össze a legutóbb látott film eseményeit és használd az új elemeket!
 • Olvass hangosan, rögzítsd felvételre és hallgasd vissza! Ez fontos gyakorlat az angolos kiejtés érdekében!
 • Énekelj! 🙂 Szereted a zenét? Youtube-on már minden számot megtalálsz zeneszöveggel együtt. Párszor hallgasd meg és kövesd a szöveget, majd felmosáskor vagy vasalás közben tiéd a terep!
 • Beszélgess külföldiekkel! Ez a legtökéletesebb módja, hogy fejleszd beszédkészséged! Ha nem vagy a tanulónk, ezért nincs lehetőséged anyanyelvi tanárral gyakorolni, ne csüggedj! Chat- és közösségi oldalakon beszélgethetsz anyanyelvi angolokkal ingyen!

www.meetup.com - itt lehetőséged van csatlakozni csoportokhoz, ahol beszélgethetsz anyanyelvi tanárokkal személyesen egy teadélután alkalmával, vagy online.  

3. "öreg vagyok én már a tanuláshoz..."

 Nincsen bizonyítottan tökéletes életkor a tanuláshoz! (vagy csak az angol tudósok még nem foglalkoztak a témával:) ) Persze nagy többségben kimondható, hogy gyerek fejjel könnyeben tanul meg az ember angolul. Nem is az agyi kapacitásra helyezném a hangsúlyt, mint inkább az élethelyzetre. Akkor még egy a cél: jól teljesíteni az iskolában. Nem szóródik szét a figyelem a dolgos hétköznapokon, mikor mindig közbejön valami. Minden fontosabb, minthogy leüljünk a könyv elé... 

 • Tervezd meg tanulási idődet! Muszáj időd kerítened az angolra, hetente minimálisan kétszer! Ennél kevesebb időt szánva rá, nagyon elnyújtod a folyamatot és a végére a kedved is elmegy az egésztől! Ha megvan az időpont, abból ne engedj! Élvezzen prioritást a tanulás! Persze azért a családdal is foglalkozz...:)

Ne várj tovább, nagy levegő és vágj bele! És közben mindig jusson eszedbe, nem vagy egyedül, sokan kísérnek téged az angol tanulás hosszú de nagyon izgalmas és élvezetes útján!!!

 

Fenyvesi Nóra

Motiváció angol tanuláshoz

Közzétéve 2013. november 13. 17:21-kor ebben a kategóriában:

A blogbejegyzésben az angol tanuláshoz szükséges motivációról írunk nektek. Mit nevezünk motivációnak, milyen szintjei vannak, mit okoz a hiánya. Egy érdekes kutatással is foglalkozik az írás, jó olvasást!:)

Tanfolyamszervezőként rengeteg tanulni vágyó emberrel találkozunk nap mint nap, s mondhatjuk, nincs két egyforma eset. Mindenki más-más háttérrel, tapasztalattal és céllal keres fel bennünket. A legkülönfélébb személyes történetekkel ismerkedünk meg, sokszor biztatunk, nyugtatunk, inspirálunk és támogatunk, feldobódunk és együtt sírunk-nevetünk. A cél minden esetben egy: megtanulni angolul. S ezt hogyan elérni? A kulcsszó a motiváció.

Ugye sosem adod fel az angolt?Te miért szeretnél megtanulni angolul?

A munkádhoz kell? Esetleg külföld felé fordulsz, ott szeretnél tanulni vagy dolgozni? Vagy külföldi barátaid vannak és velük szeretnél beszélgetni tudni? Nyelvvizsgára készülsz vagy érettségizel? 

A sor végtelen. A lényeg, hogy a motiváció a nyelvtanulás folyamatának és eredményének az egyik meghatározó eleme. A kellő motiváltság a nyelvtanulás előfeltétele és motorja, mivel ez az a döntő erő, ami meghatározza, hogy a tanuló belevág-e egyáltalán a feladatba, hogy mennyi energiát és időt fektet bele és mennyire kitartó.

wanttospeakenglish A téma kutatását két kanadai pszichológus, Robert Gardner és Wallace Lambert kezdte el az 1950-es évek végén. Felismerték, hogy a nyelvet beszélő közönség felé pozitív érzésekkel rendelkezőnek nagyobb a motivációja a nyelv elsajátítását illetően.

Elméletük szerint a motivációnak két fő típusa van: az egyén tanulhatja a nyelvet a kapcsolattartás és a kultúra megismerése érdekében, illetve saját szakmai- és gyakorlati fejlődésének indíttatásából.

A motiváció függ a tanuló sikerorientáltságától, nyelvi önbizalmától, de nyelvoktatás szempontjából fontos a tanuláskörnyezeti szint. Az, hogy a tanuló mennyire tartja érdekesnek a tananyagot, milyen a nyelvtanárral való kapcsolata, mennyi sikerélményhez jut tanulás közben, meghatározzák nyelvórai viselkedését.

A nyelviskola alapvető feladata az idegen nyelv tanítása során az, hogy az idegen nyelv alapjain illetve a felsőbb szintű nyelvtudáson túl a tanuló részére kedvet adjon a nyelvtanuláshoz, és olyan készségeket és technikákat is megtanítson, melyeket a tanulók hosszú távon használni tudnak.

Egy kis motivációért kattints ide:
http://angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/mi-motival-az-angoltanulasra

Összegezve a leírtakat, azt tanácsolom neked, kérj segítséget egy hozzáértőtől. Legyen az iskola, vagy magántanár, beszéljétek át céljaid, az ehhez szükséges utat amit be kell járnod. Tervezzétek meg, ez mennyi időbe fog telni. Ha már te is tisztán látod, mi áll előtted, hidd el sokkal könnyebb vágsz majd neki!

Ha már elhatároztad magad, akkor várunk téged egy ingyenes tájékoztatásra és szintfelmérésre.

TEDD MEG AZ ELSŐ LÉPÉST!

Forrás:
Oki.hu
Kislexikon.hu

Getaway, minibreak vagy safari? Hurráááááá, nyaralunk!

Közzétéve 2013. július 31. 10:48-kor ebben a kategóriában:

safariMiről is szólhatna a mai blog bejegyzés, mint a nyárról?

 

Nyakunkon az augusztus, a melegrekord, és remélhetőleg sokunk számára a jól megérdemelt nyaralás, aminek már a gondolata is hűsítő.

Mi a BeHappy-ben ahányan vagyunk, annyiféleképpen nyaralunk. Aktívan, passzívan, hosszan, röviden, szervezetten, szervezetlenül, hátizsákosan vagy bőrönddel.

Valaki a Balatont bringázza körbe, valaki a tengerparton lógatja a lábát, valaki a nagymama kertjében lazít. Sokféle módon el lehet tölteni a vakációt, a lényeg, hogy ne azt csináljuk, amit a mindennapokban. ☺

Hogy a nyárról is, és az angol tanulásról is szóljunk, ma olyan kifejezéseket szedtünk nektek össze, amik a különböző holiday fajtákról szólnak.

Ha nektek tennék fel ezt a kérdést: How are you going to spend your holiday this year?- vagyis: Idén hogyan fogsz nyaralni? - Mit válaszolnátok?

A kezdők kedvéért lefordítottuk a kifejezéseket magyarra is, a haladóknak pedig azt javasoljuk, hogy az angol magyarázatokkal együtt tanulják meg őket.

A következő alkalommal azokat a kihagyhatatlan szavakat és kifejezéseket veszünk sorba, amiket akkor használhattok, amikor már nyakig benne vagytok a nyaralásban. 🙂

Some types of holiday

ACTIVITY HOLIDAY:
aktív nyaralás, egy bizonyos tevékenység köré szerveződve, mint pl gyaloglás, kenuzás, sziklamászás, festészet, vagy főzés
a holiday on which you spend your time doing a particular activity such as walking, canoeing, rock-climbing, painting, or cooking

ADVENTURE HOLIDAY:
kalandos nyaralás, ami során olyan izgalmas dolgokat lehet csinálni, mint pl túrázás vagy szafari
a type of organized holiday in which people do new and exciting things, for example a trek or a safari

BREAK:
rövid szünet
a short holiday

DAYCATION:
egynapos pihi, aminek során elmegyünk valahova, és még aznap vissza is jövünk
a very short holiday in which you go to a place and come back on the same day

ESCAPE:
nyaralás céljából való “meglógás”
an occasion when you go away on holiday

EXCURSION:
kirándulás, rövid látogatás egy érdekes helyre, amit általában turista iroda szervez, gyakran egy hosszabb nyaralás részeként
a short visit to an interesting place arranged by a tourist organization, often as part of a holiday

FARMSTAY:
nyaralás farmon, fizető vendégként élvezzük a vidéki élet izgalmait
a stay on a farm as a paying guest, giving you experience of life in the country

FLY-DRIVE:
repülőút, majd autóbérlés
including a flight on a plane and hire of a car when you arrive somewhere

GAP YEAR:
egy év szünet, amit általában az iskola befejezése és a felsőoktatás elkezdése között utazással vagy munkával tölt az ember
a year, usually between finishing school and starting university or college, when you travel or work

GETAWAY:
rövid vakáció
a short holiday

HOLIDAY:
nyaralás, amikor valahova pihenés, szórakozás céljából utazunk
an occasion when you go and stay in another place for pleasure

HOLS:
nyaralás becézett formája
holidays

HONEYMOON:
nászút
a holiday that two people take after they get married

HOUSE SWAP:
házcsere, aminek során két család házat cserél a nyaralás idejére
an arrangement where two families exchange houses for a holiday

JEEP SAFARI:
dzsipes szafari, szervezett utazás csoportosan, négy keréken, általában vadállatok nézegetése céljából
an organized journey with a group of other people in a four-wheel drive vehicle, for example to look at wild animals

LECTURE TOUR:
tanulmányi kirándulás, ami magában foglalja helyek, épületek, festmények vagy egyéb tárgyak megtekintését
a journey that includes lectures on the places or buildings that you visit and the paintings or other objects that you see

MINIBREAK:
rövidke szünet, ami 2-3 napig tart
a short holiday for only two or three days 

PACKAGE DEAL:
szervezett társasutazás, általában leértékelt formában
a package holiday, especially at a special low price

PACKAGE HOLIDAY:
szervezett társasutazás utazási idroda jóvoltából, aminek fix ára általában magában foglalja a szálloda, az utazás, és gyakran az étkezés és szórakozás költségeit is
a holiday arranged by a travel company for a fixed price that includes the cost of your hotel and transport, and sometimes meals and entertainment

R AND R:
hadseregből való szabadság céljából való eltávozás
a holiday that people in the armed forces get during a war or after a long period of hard work

SAFARI:
szafari, utazás vadállatok fényképezése, vagy vadászata céljából, általában Afrikába
a journey, especially to Africa, in order to watch, take pictures of, or hunt wild animals

SELF- CATERING:
önellátó nyaralás vagy hely, ahol magunknak kell az élelemről gondoskodnunk
a self-catering holiday or place is one where you can cook your own food

SELF-DRIVE:
autós utazás, aminek során vonat és repülő helyett mi magunk vezetünk el autón valahova
a self-drive holiday is one where you drive to the place where you will stay instead of taking a train or plane

SPECIAL INTEREST HOLIDAY:
különleges érdeklődés köré szervezett nyaralás, mint pl festés, főzés, vagy madárles
a holiday arranged for people with particular interests, such as painting, cooking, or bird-watching

STAYCATION:
nyaralás, aminek során otthonunkban maradunk, vagy otthonunkhoz közeli helyre megyünk nyaralni
a holiday in which you stay at home and visit places near to where you live, or a holiday in your own country

STUDY TOUR:
tanulmányi kirándulás, ami magában foglalja előadások és órák látogatását
a visit to a country or an area in which you go to different places and have lectures and classes

SUMMER CAMP:
nyári tábor, ahova gyerekeket küldenek vakációzni, és különböző programokban részt venni
a place where children can go to stay in the summer holiday and do various activities

VACATION:
a nyaralás szó amerikai formája
a holiday

WALKING TOUR:
gyalogos túra, aminek során egyik helyről a másikra megyünk gyalogosan, ott alszunk, majd másnap indulunk tovább
a trip on which you walk from one place to another, spend the night, and then continue walking the next day

WORKING HOLIDAY:
munkával egybekötött nyaralás, aminek során dolgozunk, ami lehet fizetés nélküli, vagy a befogadó közösség érdekében végzett munka
a holiday during which you work, for example doing unpaid work to benefit the community in which you are staying

Tippek az életszerű angol tanuláshoz

Közzétéve 2013. július 11. 16:50-kor ebben a kategóriában:

Vicces, bölcs, inspiráló, érdekes angol idézetek a Facebook-on
Állatok, kisbabák, szerelem, Steve Jobs, a Dalai láma és a többiek

 

Ki mondta, hogy az angol tanulás nem lehet gyors, egyszerű, és szórakoztató? Ha már egy kicsit olvasnál mást is, mint az angol tankönyv leckéit, itt egy újabb életszerű tanulási tipp az angol gyakorlásra!

Bevallom őszintén, a Facebook a barátom. ☺ Napi szinten akár többször is végiggörgetem a híreket, követem a barátok posztjait, elolvasom az érdekes tartalmakat.

De leginkább azokat a pillanatokat szeretem, amikor egy olyan képes üzenet jön velem szembe, ami megmozgatja a fantáziámat, elgondolkodtat, cselekvésre inspirál.

Jópár magyar, angol és olasz nyelvű oldalt like-oltam már, amik számomra érdekes tartalmakat publikálnak.

Az a tipikus közönség vagyok, akire 1 másodperc alatt kell hatni, ezért csak annak a tartalomnak van esélye, aminél a kép valamiért ütős, és a szöveg sem túl hosszú.

Ha ez megvan, az felér egy instant angol nyelvleckével!

Összegyűjtöttem néhány olyan tematikus Facebook oldalt, ami angol nyelven publikál napi rendszerességgel. Ha tetszik az ötlet, és még nem csinálod, akkor mostantól tudatosan olvass el napi néhány jó bejegyzést. Tanuld meg az ismeretlen szavakat, kifejezéseket, vagy akár alkoss egy saját gyűjteményt az angol nyelvű idézetekből.

10 klassz Facebook oldal a mini angol tanfolyamodhoz:

Aktivista dumák

Angol nyelvű film idézetek

A Dalai Láma “aranyköpései”

Steve Jobs motiváló szavai

Inspiráló idézetek

Szerelmes versek

Állatok mondják

Vicces idézetek

Híres emberek mondták

Gyerekszáj

Neked van olyan kedvenc oldalad, amit szívesen ajánlanál angol gyakorlásra?

Én ezeket mentettem le magamnak: 

 steve jobs angol mondatok

 

 

 

 

 

 

angol mondatok vicces

 

 

 

 

 

 

 

angol mondatok bölcs

 

 

 

 

 

 

Ildikó (BeHappy blogger)

Angol tanulás életszerűen – 3 tipp: újság, könyv és e-Book

Közzétéve 2013. július 1. 12:50-kor ebben a kategóriában:

A nyelvtanulók többségének, így talán neked is az aktív és használható nyelvtudás a célod.

Ezt pedig leginkább úgy tudod elérni, hogy életszerűen gyakorlod az angolt.

Olyan dolgokon keresztül, amiket amúgy is csinálsz: olvasol, Internetezel, kommunikász.

De most már nem csak magyarul, hanem angolul is. ☺

Elég ha néhány új szokást belecsempészel az életedbe, és így egyre természetesebb lesz számodra az angol nyelvhasználat, és sikeréleményeid lesznek!

Olvasd el a bejegyzést, amiben újabb 3 hasznos tippel lehetsz gazdagabb!

1. Kedvenc témádról olvass angol nyelven is!

 

Olvass angol nyelvenA szókincset, a nyelvtant és szövegértést olvasás útján lehet a legjobban fejleszteni. Az angol tankönyvek témaköreivel viszont az a baj, hogy  nem feltétlenül esnek bele a személyes érdeklődési körünkbe.

Ha viszont olyan témákban kutatunk és olvasunk, amik ténylegesen lekötnek, észre sem vesszük, és megtanultunk egy csomó új szót és kifejezést.

Engem például nagyon érdekel a divat, ezért gyakran keresek anyagot ebben a témában. Az évek alatt szinte minden ruha és kiegészítő nevét megtanultam angolul, a cipőfűzőtől a melltartó pántig. ☺

Rendszeres látogatója vagyok a The Sartorialist blognak, ahol nemcsak a szerző bejegyzéseit követem, hanem az emberek kommentjeit is. Hihetetlenül sokat tanulok belőlük, és egyáltalán nem esik nehezemre!

Neked is azt javaslom, hogy írd be a google-ba a kedvenc témádat, és olvass el róla minél több információt. Így sokkal nagyobb kedvvel fogsz szavakat szótárazni, nyelvtant tanulni, észrevétlenül is fejlődik a szókincsed és a szövegértésed.

Egy kis ízelítő:

Ha például szereted a hírességekről szóló pletykákat, ne csak a magyar magazinokat lapozgasd, hanem menj fel a People weboldalra, ahol a legaktuálisabb hollywoodi pletykákon keresztül fejlesztheted a nyelvtudásodat.

Ha a természettudomány köt le, olvasgasd az angol National Geographic oldalát.

Ha szereted a művészeteket és a kreatív ötleteket, kukkants be a My modern metropolis weboldalára, le fog nyűgözni.

Ha hobbid a főzés, kutass angol nyelvű receptek után, és persze próbáld is ki őket. Ajánlom Jamie Oliver blogját

Nagyon klassz és hasznos a BBC- Learning English Blog, kifejezetten a nyelvtanulókat célozza. 

A high tech és social media kedvelők imádják a Mashable- t. 

A lényeg az, hogy menj a saját orrod után, és fedezd fel a kedvenc témáid angol oldalát! :

2. Kedveled az irodalmat? Olvass könyvet vagy e-book-ot a saját szinteden!

 

Olvass könyvet angolul!Sosem felejtem el az első igazi idegen nyelvű „könyves élményemet”. A Micimackót olvastam el könnyített formában, és borzasztó büszke voltam magamra!

Ha a neked megfelelő szintű könyvet emeled le a polcról, óriási sikerélmény lesz az olvasás. Biztosan lesznek új szavak, amiket ki kell szótároznod, de a könyv vinni fog magával,mert a lényegét érteni fogod, és nem kell minden második sornál megállnod szavakat keresgélni.

Nagyon sok könyv kifejezetten nyelvtanulóknak íródott: alap, közép és felsőfokú szókinccsel, nyelvtannal. A legtöbb könyvesboltban megtalálod például a Penguin kiadó nyelvtanulóknak szóló olvasmányait, amik nehézség alapján 6 kategóriára vannak osztva: 300- tól 3000 szavas szókincsig.

Ha nem vagy biztos a szintedben, töltsd ki ezt a tesztet a Penguin weboldalán. A BeHappy-s tanárok szívesen segítenek neked a kiértékelésben. 

Az e-book egy elektronikus könyv, amit manapság egyre több ember kezében látni.

Környezetbarát, és kényelmes: elfér a telefonon, az iPad-en, a computeren, vagy a speciális eReader-en. Külön előnye, hogy vannak olyan weboldalak, ahonnan ingyenesen letölthetsz a szintednek megfelelő angol nyelvű olvasmányokat.

Természetesen akkor fejlődsz a leginkább minden szinten, ha kijegyzeteled és meg is tanulod az ismeretlen szavakat, kifejezéseket.

Itt például ingyenes e-book-ok közül válogathatsz 5 különböző szinten, mint pl a Forrest Gump, Charlie a csokoládé gyárban, vagy a Twist Olivér.

3. Olvass angol nyelvű újságcikkeket nyomtatott és online formában!

 

National GeographicEmlékszem, gimnáziumban kaptam az osztályársamtól egy igazi, vaskos olasz divat magazint, amiből akkor még nem sokat értettem. El is határoztam, hogy egyszer pedig gond nélkül fogom elolvasni! És így is lett! ☺

Ha külföldön járok, mindig megveszem a Time Magazine vagy a Marie Claire aktuális számát.

De nem is kell messzire menni, hiszen az itthoni újságárusoknál is elég nagy már a kínálat.

Az angol nyelvű magazinokból, folyóiratokból magas szinten tudod a nyelvtudásodat fejleszteni. Ha nem akarsz pénzt költeni, a könyvtárban vagy online is megtalálod a legfrissebb és korábbi számokat:

The Guardian

The Independent

The Telegraph

The New York Times

The Wall Street Journal

The Washington Post

Marie Claire

Vanity Fair

Vogue

National Geographic

Time Magazine

Az újságolvasást leginkább azoknak a tanulóknak ajánljuk, akik már minimum középfokú szinten vannak.

Van azonban néhány magazin, ami kifejezetten angol nyelvtanulóknak szól, ilyen pl a Speak Up, vagy az 5 Perc Angol. Akár kezdő, középhaladó, haladó, vagy felsőfokú szinten vagy, megtalálod a neked való nehézségű olvasnivalót szószedettel, CD melléklettel, és gyakorló feladatsorokkal.

Sajnos a Speak Up- nak már nem lesz nyomtatott verziója Magyarországon, viszont online letöltheted az újságot, illetve levadászhatod a régi számokat a könyvtárban. Az 5 Perc Angol magazinra elő is tudsz fizetni.

 

FELHÍVÁS: Várjuk kommentjeiteket!

 

Kommenteljetek!A már angolul olvasóktól:

Mi volt a legutolsó könyv, vagy folyóirat amit olvastál?

Van kedvenc olvasnivalód?

Ha még nem olvasol angolul: 

Javaslom, hogy vágj bele már a héten!

Válassz  egy a szintednek megfelelő cikket, vagy rövid könyvet, egy napot amikor elkezded, és hajrá! 🙂

 

Ildikó (BeHappy blogger)

Életszerű angol nyelvtanulás – 5 hasznos tipp

Közzétéve 2013. június 14. 17:31-kor ebben a kategóriában:

Manapság szinte mindnyájunkra igaz, hogy időnk nagy részét az Interneten való navigálással töltjük. Munkahelyen, otthon, reggel, este, hétvégén.Ha nem vagyunk számítógép közelben, akkor pedig a telefonunkon internetezünk.És ha már úgyis a neten lógunk, miért ne tanulhatnánk közben kreatív módokon angolul? Olvasd el az első 5 tippünket az élvezetes, életszerű angol nyelvtanulás érdekében!

1. Állítsd át a telefonod menü rendszerét és a számítógéped böngészőjét angol nyelvre!

 

angol nyelvű telefonNaponta hányszor veszed a kezedbe a mobilodat? Hányszor nyitsz meg egy internetes oldalt? Azzal, hogy átállítod a nyelvet a kütyüjeiden, nagyon sokat tanulhatsz, főként olyan szavakat, kifejezéseket, amik a mindennapi életben is hasznosak. Ha végigmész a telefonod teljes menü rendszerén angol nyelven, az felér egy mini angol tanfolyammal!

Velem egyszer előfordult, hogy véletlenül angol helyett kínai nyelvre állítottam a készülékemet, és persze alig találtam a visszavezető utat! 🙂

Szóval maradjunk csak az angolnál!

 

 

2. Beszéld meg angolul tanuló barátoddal, ismerősöddel, hogy ezentúl angolul SMS-eztek, és chateltek egymás között!

 

angol nyelvű smsAz angol nyelvű írásbeli gyakorlás egyik legjobb és legéletszerűbb formáját találtad meg.

Az SMS, vagyis a short message system egy rövid, tömör módja a nyelvhasználatnak.

A baráttal, ismerőssel való üzengetés egyik előnye, hogy személyes és kötetlen.

Ismered például a legnépszerűbb SMS szlengeket?

ASAP: As Soon As Possible (Amilyen hamar csak lehet)

BTW: By The Way (Most jut eszembe..)

CU: See You (Szia! Elbúcsúzáskor)

IC: I See (Értem..)

LOL: Laughing Out Loud (Hangosan felnevet..)

THX: Thank You (Köszi..)

TTYL: Talk To You Later (Később beszélünk..)

Ha érdekel még több szleng, innen tudsz szemezgetni:

http://www.smsslang.com/abr.php3.

 

3. Írj emaileket angolul! Szerezz nemzetközi levelező partnert!

 

Email angol nyelvenAmikor még nem az email korát éltük, sokunknak volt levelező partnere, vagyis pen friend-je.

Én is emlékszem, alig vártam a postást, hogy finn barátnőm kedves sorait olvassam angolul. Ma már persze van ennek egy sokkal egyszerűbb és gyorsabb módja!

Ha még nincs nemzetközi levelező partnered, ezen az oldalon találhatsz: http://www.englishpenfriend.com

Amikor email-t írsz, ne aggódj amiatt ha nyelvtanilag nem tökéletes a mondandód. A lényeg az, hogy használd az angol nyelvet írásban. Sokat fejlődhet a szókincsed, ha a szótárban kikeresed azokat a szavakat, kifejezéseket, amiket ténylegesen mondani szeretnél. Erre jó a google translator, bár sokszor pontatlan, úgyhogy jobb ha profi online szótárat használsz.

Például: www.sztaki.hu

www.wordreference.com

 

4. Kövesd a kedvenc angol nyelvű sztárjaid Facebook oldalát, vagy bármilyen téged érdeklő angol nyelvű oldalt!

 

barackA Facebook-on ma már szinte minden ismert személynek, még az amerikai elnöknek is van saját rajongói oldala.

David Beckham-től a U2-n keresztül Dan Brown-ig mindenkit megtalálsz, aki érdekel.

Nyomj egy like-ot, és olvasd rendszeresen az oldal Facebook poszjait. Ebből rengeteget lehet tanulni.

És mivel érdekel a téma, jobban oda fogsz figyelni a tartalomra, és észrevétlenül is fejlődik a nyelvtanod és a szókincsed.

Ki ne szeretné megérteni, hogy a kedvenc énekese hol fog legközelebb koncertezni, vagy a kedvenc írója mit publikált éppen?

Barack Obama FB oldala: https://www.facebook.com/barackobama?fref=ts

 

5. Nézz angol nyelvű videokat a Youtube-on!

 

youtube brand standard logoNekem nagyon sokat fejlődött az angol nyelvtudásom azáltal, hogy híres személyekkel készült interjúkat néztem a Youtube-on, vagy éppen a kedvenc sorozatom egyik epizódját. Sok olyan videot lehet találni, ami magyarul van feliratozva. Ez nagyban megkönnyíti a hallott szövegértésedet. Keress olyan videokat, amiknek a témája ténylegesen leköt!

A hallott szövegértés mellett fejlődik a kiejtésed és a szókincsed is. Abból is nagyon sokat lehet tanulni, ha megnézed az éppen aktuális filmelőzeteseket, vagyis trailer-eket angolul.

Az After Earth hamarosan a mozikban:

http://www.youtube.com/watch?v=lUcNyzu4IdM

Ne felejtsd el elolvasni a videok alján lévő kommenteket is, amiből szintén lehet okosodni.

A következő héten további angol tanulással kapcsolatos tippekkel folytatjuk!

Tarts velünk és oszd meg a cikket, ha tetszett!

BezárásA

K

C

I

Ó

 

ŐSZI és NYÁR VÉGI ANGOL TANFOLYAMOK

Augusztus 21-től szeptember 10-ig

ajándék tankönyvvel várunk!

Tanulj rugalmas órarenddel, egyéni haladással!

5-40% kedvezménnyel!


Bővebb információt kérek!

A weboldalunkon cookie-kat használunk a felhasználói élmény javítására, kérem fogadja el a cookie-k használatát a gombra kattintva. További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás