EN | ES | SK | IT | RO
BeHappy Pest: Ferenciek terétől 1 percre | BeHappy Buda: Mammut-tól 1 percre

Te sikeres vagy az angol tanulásban?

Közzétéve 2014. november 11. 19:46-kor ebben a kategóriában:
Tapasztalataink szerint több év aktív tanulás, gyakorlás után is csak kevesen állítják határozottan, hogy felsőfokú, de legalább erős középfokú szinten beszélnek, tudnak angolul. Ez gyakran visszavezethető arra, hogy kevés pozitív visszajelzés, inger ér minket, így azoknak, akiknek nincs lehetőségük rendszeresen használni a nyelvet, valamilyen módon egyénileg vagy némi segítséggel kell fejleszteni a készségeket.
 
Az angol nyelv használatához, mint tudjuk, szókincs, nyelvtani háttér és különböző nyelvi kompetenciák szükségesek.  Egy hozzáértő, jó nyelvtanár - ismerve az anyagrészek buktatóit - háttértudásával, segítőkészségével nagyban hozzájárul a gyors, hatékony haladáshoz. Általánosan jellemző, hogy nyelviskolai környezet, tanári segítség mellett is rögös úton jutunk el a kommunikáció- és tárgyalóképes nyelvtudásig.
 
De vajon Te mit tehetsz azért, hogy sikeres angol nyelvtanuló légy?!
Mit tehetsz azért, hogy begyakorold és életszerűen használd a nyelvet?
 
englishspokenhereNem hagyhatjuk említés nélkül a személyes képességeket és az egyéni hozzáállást. A kellő motiváltság, szorgalom, érdeklődés és türelem egy másik nyelv elsajátításánál mind-mind kihagyhatatlan jellemvonások. Hogy ki miben erős és miben fejlődhetne, úgy látjuk idővel tökéletesen látja és tisztában van az esetleges hiányosságokkal.
 
Már a kezdeti érdeklődésnél is nagyon gyakran emlegetett probléma, hogy "Nem merek megszólalni."A magabiztosság fél siker, tartja a mondás is. Mindenképp magabiztosság kell ahhoz, hogy valaki megszólaljon egy angol nyelven is. Fontos a biztatás, és azt tapasztaltuk mi is, hogy ez legkönnyebben elfogadó, baráti környezetben alakul ki és a pozitív visszajelzés mindig megtérül az angol tanulásnál. Viszont egyéni tanulásnál, otthoni környezetben is javíthatunk a nyelvi szintünkön és gördülékenyebben megy a kommunikáció írásban is, szóban is.
 
A kommunikációs eszközök szinte elárasztanak minket és az internet elterjedésével, aki igazán akarja, megtalálja a módját, hogy tanuljon és memorizáljon. Így a sokszor a kusza nyelvtani szabályok is rendszereződnek a fejünkben egy kis időráfordítással. A különböző alkalmazások, feladatsorok, szótanuló kártyák használatával egy-egy témakör is könnyebben átlátható lesz.  Ha egy iskolai környezetben is tanulunk, ezáltal sokkal konkrétabb kérdésekkel fordulhatunk majd a tanárhoz a jobb haladás érdekében.
 
Talán sokan nem vágják rá egyből, de a beszéd gyakorlásához a saját magunkkal folytatott gyakorlás, beszéd is hatékony lehet. Adhat egy magabiztosságot mielőtt ’valós’ szituációba keverednénk angol nyelven. Tesztelhetjük, hogy az adott témában a szavak, kifejezések mennyire vannak a helyén a fejünkben. Egy jól irányított kommunikációs órát azonban semmiképp sem helyettesít, ahol mások hibáiból is sokat tanulhatunk, és konkrét szituációkban alkalmazhatjuk az angoltudásunkat.
 
Az egyik legegyszerűbb és legjobb formája a kiejtés és szövegértés gyakorlásának az ún. aktív hallgatás. Itt válogathatunk témakörökben, ami minket igazán érdekel, legyen ez dalszöveg, ismeretterjesztő film vagy vígjáték sorozat. Nem fog már akkora erőfeszítést okozni egy munkahelyi vagy vizsgaszituációban sem a megértés, ha előtte kikapcsolódásként gyakran angol nyelven hallgatjuk kedvenc színészünk monológját.
Tehát, félre a kifogásokkal, Te magad is sokat tehetsz a nyelvi fejlődésedért!
 
 
Rákos Tímea
Oktatásszervező

Folytonos újrakezdő vagy angolból? Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?

Közzétéve 2014. október 17. 17:46-kor ebben a kategóriában:

Gondold újra!

Student-Girl-ThinkingHiggyétek el, tanfolyamszervezőként rengeteg történettel találkozunk. Biztos nem lepődtök meg, ha azt mondom, hogy zömében nem túl jó tapasztalatokkal jönnek hozzánk a tanulni vágyók.

Te is általános iskolás korod óta tanulod (illetve tanítják neked) az angolt és mégsem vagy biztos semmiben? Ködbe vesznek az igeidők, a szavak, és egyáltalán, csak ne kelljen megszólalni? Mindig akadt valami fontosabb az életedben, ami elvonta a figyelmedet? Olyan ez, mintha ugyanazokat a köröket futnád évek (évtizedek) óta, és nem tudsz kitörni. Sokszor még azok az emberek is ezt érzik, akik ugyan már letették a nyelvvizsgát, de sok év elmúltával úgy élik meg, hogy elszállt a tudás, s ezzel a kedv és a sikerélmény is. Magadra ismertél? Sokan vagytok ám így ezzel. Viszont van megoldás, az angol tudás nem egy misztikus, távolba vesző cél, amit lehetetlen elérni!

Az első lépés mindenképpen a szintfelmérés. Jó, ha kicsit átlapozod a régi tankönyveidet és füzetedet, rengeteget segít. A feleletválasztós tesztek főleg a passzív nyelvtudást nézik: sokszor nem tudnád megmagyarázni, hogy egy válasz miért jó vagy rossz, inkább valahogy ráérzel a dologra.

A korábban megszerzett, de mélyen szunnyadó angolodat vissza lehet hozni. Igen, ezért is dolgozni kell, de nem annyit, mintha elölről indulnál. Meg fogsz lepődni, hogy az agyad hátsó zugából milyen szavak, szabályok térnek vissza hirtelen. Nem baj, ha hirtelen nem ugrik be pontosan, hogy mi a különbség a Present Simple és Continuous igeidők között, ettől még nem leszel (újra)kezdő! A nyelvtannal úgyis mindig újra és újra találkozni fogsz a tanulás során.

Az alapok után, amikor már megtanultál néhány igeidőt, megismerkedtél a különböző névmásokkal, egyebekkel, jön a középhaladó szint. Ez az a pont, amikor elkezdjük összegyúrni az addig tanultakat – összehasonlítjuk az igeidőket, mikor mit kell használni, attól függően, hogy mit akarunk kifejezni, illetve mélyítjük, fejlesztjük az angolodat. Néhány szürke folttal a tudásunkban a legtöbb esetben bőven lehet minimum erről a szintről- de lehet, hogy magasabbról - folytatni.

Elsőre talán kaotikus és nehéz lehet a sok régi-új információ, de sokkal jobb egy kicsit jobban odatenni magad az elején, mint újra, ki tudja hanyadszorra legelölről indulni. Haladj tovább, ne pocsékold az erődet és az energiádat. Nem vitás, természetesen vannak olyan helyzetek, amikor jobb, ha ismételten az alapok átvételével kezdesz, de csak indokolt esetben cselekedj így!

 

Pesti Viktória
Oktatásszervező

5 BEST PLACES for wild swimming in the UK

Közzétéve 2014. május 23. 11:14-kor ebben a kategóriában:

 1.     River Trent, Anchor Church, Ingleby, Derbyshire

The great river Trent, arteRiver Trent, Anchor Church Inglebyry of the coalfields and industrial heartlands of the east Midlands, doesn't sound promising, but there are plenty of bucolic stretches to explore. I like the extraordinary caves of Anchor Church, a mile upstream from Ingleby near Derby, where the river has carved out a series of rock grottos.  Hermits and saints have inhabited this remote place since the sixth century, adding windows and fireplaces. The swimming, in a quiet lagoon just off the river, is safe and it's a perfect place to explore with children or to shelter from the rain.

 

2.     River Thames, Pangbourne, Berkshire

This is one of the best wildRiver Waveney Bungay, Suffolk swims within easy reach of London. Get off the train at Pangbourne and head upstream three miles via the ancient oaks of Coombe Park. You're right on the edge of the Chilterns here and you'll find a wonderful wild stretch of river with chalky banks, clear water – and not a building in sight. Continue for another three miles to the pretty pubs in Goring-on-Thames, then jump on the train home. Alternatively walk or swim downstream from Pangbourne – it's six miles back to Reading – taking in the meadows with views of the historic Mapledurham house.
 

 

3.     River Dart, Staverton, Devon

Kailpot Crag Ullswater, Lake DistrictAt Totnes jump on a restored steam train that runs on the South Devon Railway for the three-mile trip up the line to Staverton village. You'll find a gentle and relatively warm stretch of the river Dart – deep and still above the weir and more secluded, with little beaches, downstream. Follow the path downstream from the station for 20 minutes, beyond the weir, and you'll come to a superb jump on a corner bend, with steps built up the trunk of an old oak tree that overhangs the pool. It's an exhilarating plunge into the dark, peaty water below.

 

 4.     Kailpot Crag, Ullswater, Lake District

River Thames, PangbourneUllswater is one of the most popular and beautiful lakes in the Lake District, but to escape the crowds head for this high, gnarly crag. There are twisted oaks and rowan trees, and a brilliant jump from the crag into deep, clear water. With its west-facing aspect it's a perfect place for swimming at sunset, and there's a beach alongside where you can brew up and make supper.

 

 

5.     River Stour, Fordwich, Kent

Fordwich is thought by someRiver Dart, Staverton, Totnes to be England's smallest town. Set off from the old town hall and follow the path downstream along the Stour. The river is at first open and sunny, but becomes wooded and secretive after two miles, before winding through the reedy lowlands of the Stodmarsh nature reserve, good for spotting bittern, marsh harriers and water vole. You can only reach this section by swimming or canoeing.

 

 

Szókincsfejlesztési tippek

Közzétéve 2014. május 19. 13:56-kor ebben a kategóriában:

Néztél már meg alaposabban egy lego építményt? Így, kicsit felnőtt fejjel.

A nyelvtanulásban a szavak épp olyanok, mint a kisebb–nagyobb lego darabkák. Nem mindegy melyiket hová helyezed, mihez illeszted!

A szótanuláshoz érdemes különféle módszereket kipróbálni, hogy Neked melyik válik be, hozzád melyik áll a legközelebb. Íme, egy kis segítség szókincsed építgetéséhez. :)

LER_7102Kapcsos módszer

Kevés ember tud hosszú szólistákat egy ültében eredményesen megtanulni, de ha már megpróbálod kötni valamihez, saját életedhez, készíthetsz rajzokat, kis szókártyákat sokkal, nagyobb eséllyel épül be egy-egy új szó a szókincsedbe. Van, akinek mozgás kell a tanuláshoz van, akinek színek van, akinek az segít, ha hangosan kimondhatja. Ha már magasabb szinten vagy, megpróbálhatod rövid angol definíciókhoz kötni az új szavakat, vagy egy-egy mondatba helyezni őket.

Ragaszd ki!

A szótanulás otthon is folytatódhat, a szavakat kis színes post it-okon kiragaszthatod a lakás különböző pontjaira, és lehet, hogy még a kedvesed/lakótársad se bánja majd, ha a tükörből reggel a „Have a nice day!” vagy „You are precious!” mondatok köszönnek rá egy-egy napocskás kártyán.:)  Vagy készíthetsz online szótanulós kártyákat pl. a quizlet segítségével. http://quizlet.com/

Hallgasd!

És végül, ott a sok kevésbé tudatos, szinte észrevétlen szótanulási lehetőség. Ha csak teheted, hagyd, hogy körbevegyen a nyelv. pl. mosogatás, vasalás közben hallgass angol tv vagy rádió adót, vagy egy jó kis TED előadást a netről. http://www.ted.com/

Itt nem az  a cél, hogy minden egyes szót megérts, hanem sokkal inkább csak hagyd, hogy a nyelvi szókapcsolatok, különféle nyelvi szerkezeteken keresztül ivódjon mélyen beléd.

 

Jó játékot, kísérletezgetést! 

 

Sala Réka
Oktatásvezető, Pest

Mother’s Day Celebrations

Közzétéve 2014. április 30. 18:39-kor ebben a kategóriában:

mothers-day-gift-600x399While versions of Mother’s Day are celebrated throughout the world, traditions vary depending on the country. The roots of Mother’s Day date back to the 19th century. 

Mothering Sunday in the UK

The more recent history of Mothers Day dates back to 1600's in England. Here a Mothering Sunday was celebrated annually on the fourth Sunday of Lent  (the 40 day period leading up to Easter)  to honor mothers. After a prayer service in church to honor Virgin Mary, children brought gifts and flowers to pay tribute to their own mothers.

Mother's Day founding by Anna Jarvis

The American incar nation of Mother’s Day was created by Anna Jarvis in 1908 and became an official U.S. holiday in 1914. The official Mother’s Day holiday arose in the 1900s as a result of the efforts of Anna Jarvis, daughter of Ann Reeves Jarvis. Following her mother’s 1905 death, Anna Jarvis conceived of Mother’s Day as a way of honoring the sacrifices mothers made for their children. After gaining financial backing from a Philadelphia department store owner named John Wanamaker, in May 1908 she organized the first official Mother’s Day celebration at a Methodist church in Grafton, West Virginia. 

Mother’s day Celebrations

One of the biggest traditions these days on Mother’s Day is giving flowers. Mums around the world are often treated to bouquets of their favourites by sons and daughters showing their appreciation. In centuries gone by children picked their own flowers to give to their mothers or decorate the local church for Mothering Sunday services.

Mothers Day is celebrated in a big way in England. Children pay tribute to their mothers and thank them for all their love and support. An atmosphere of excitement prevail on the day and marketers make all efforts to make big profits out of the euphoria. Flowers record their maximum sale as people in England love to express their gratitude for their mothers by gifting them flowers more than anything else. Most popular flowers on Mothers Day in Great Britain are roses followed by carnations and chrysanthemums. In UK, there is also a tradition of making a rich almond cake for mothers called 'Mothering Cake' or 'Simnel Cake' on Mothers Day.

Mother's Day in the United States is annually held on the second Sunday of May. Nowdays in the United States, Mother’s Day continues to be celebrated by presenting mothers and other women with gifts and flowers, and it has become one of the biggest holidays for consumer spending. Mothers and children in USA look forward to celebrate the day with each other. Restaurants are filled to their maximum capacity as children don't want their mothers to cook on their special day.  At home children express love for their mother by treating their moms with breakfast in the bed or making a sumptuous lunch. Tradition of gifting flowers and gifts is also rampant.

A special day in the honor of mothers, Mothers Day is celebrated in several countries around the world though on different dates. In a large number of countries including US, Mothers Day is celebrated on the second Sunday in the month of May, but in many other countries Mothers Day is celebrated in an entirely different time of the year. But what ever may be the date of Mother's Day around the world, the spirit is the same everywhere.

 

6 fontos kérdés az angol nyelvvizsgáról

Közzétéve 2014. április 15. 15:43-kor ebben a kategóriában:

Start_With_Why

Elévülés, honosítás, százalékszámítás, komplex vagy nem komplex vizsga – számos ilyen, és ehhez hasonló zavaros fogalom van, amikkel kapcsolatban tele a köztudat tévhitekkel. Összegyűjtöttem nektek a legfontosabbakat, amiket mindenképp fontos tudni a nyelvvizsgákkal kapcsolatban!

 A nyelvvizsgák terén is mérföldkő volt az Európai Uniós csatlakozásunk, mert ez magával hozta a KER-t (Közös Európai Referenciakeret). A keretrendszer legfőbb célja, hogy egységesítse a nyelvvizsgákat, vagyis bármely vizsgatípust is választod, ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelned, ugyanazokat a készségeket mérik, és ugyanolyan értékű bizonyítványt kapsz kézhez, még ha a feladattípusok mások is. Lássuk mi mindent érdemes még tudnod

Komplex- vagy részvizsga?

Ha vizsgázni szeretnél, először is el kell döntened, hogy komplex vizsgát szeretnél tenni, vagyis egyszerre az összes részen átesel, vagy külön a szóbeli és külön az írásbeli részt teszed le. Egy fontos tény, hogy a kettő között bármennyi idő eltelhet, nem létezik elévülés. Már csak azért sem, mert van, akinek például a tanulmányaihoz csak az írásbeli vagy csak a szóbeli vizsgát kérik. Ha neked jobban megy az írás és olvasás, érdemes csak arra a részre gyakorolni és letenni az írásbeli vizsgát. Sikeres vizsgarész esetén a következő alkalommal akkor már csak a szóbeli részre kell készülnöd – ezt hívják részvizsgának. (Érdemes az adott nyelvvizsgatípus weboldalán tájékozódni az árakról, mert több esetben jobban megéri komplex vizsgát tenni, mert a részvizsga közel ugyanannyiba kerül, mint a komplex.)

Külföldön vagy Magyarországon ismerik el a nyelvvizsgád?

Az aranyszabály az, hogy a legtöbb nemzetközileg elfogadott nyelvvizsgát itthon is elfogadják (esetenként honosítás szükséges!), viszont az államilag elfogadott vizsgákat csak Magyarországon fogadják el. Vigyázat! A nemzetközi egy szépen csengő szó, de mindig nézzetek szét az adott nyelvvizsga honlapján és érdeklődjetek a munkáltatónál, intézménynél, angol tanárotoknál arról, hogy az adott nyelvvizsgát valóban elfogadják-e.

Ugyanolyan típusúnak kell lennie a szóbeli és az írásbeli résznek?

A legnagyobb tévhit a nyelvvizsgával kapcsolatban, hogy ha pl. sikeres Euroexam részvizsgát teszel le írásban, akkor azt csak Euroexam szóbelivel „párosíthatod” később. Ma már bármely típus „párosítható” bármely másikkal, ugyanolyan komplex vizsgabizonyítványnak számít végül, mintha egyszerre tetted volna le. Itt viszont oda kell figyelned a fentebb említett nemzetközi-állami elfogadottságra is!

Hány százaléktól sikeres a nyelvvizsga?

Egy másik gyakori kérdés a nyelvvizsgákkal kapcsolatban a százalékszámítás: hány százaléktól van meg a vizsga illetve hány százalékot kell elérni részenként. 60 %-ot kell elérned a szóbeli vizsgarészen (ez tartalmazza a hallott szövegértés és a beszéd vizsgarészt) és 60 %-ot az írásbeli vizsgarészen (ide tartozik az íráskészség, olvasott szövegértés és a nyelvtan/szókincs feladatok, ha vannak). A KER bevezetése óta viszont vannak küszöbértékek is. Ez azt jelenti, hogy készségenként el kell érned minimum 40 %-ot, ahhoz, hogy az a rész sikeres legyen (a nyelvtan feladatrészre ez nem vonatkozik, mert az nem készség).

Egynyelvű- vagy kétnyelvű vizsga?

 A vizsgák egy másik csoportosítása szerint létezik egynyelvű és kétnyelvű vizsga. Röviden magyarázva egynyelvű vizsga az, ahol kizárólag angolul vannak a feladatok. Kétnyelvű vizsgáról akkor beszélünk, ha van benne olyan vizsgarész, ahol magyar a közvetítő nyelv (pl. fordítás). Ha erősséged a fordítás, akkor érdemes kétnyelvű vizsgatípust választanod, mert jó pontokra tehetsz szert. A legtöbb helyen nincs különbség elfogadottságban, de ennek is érdemes utánanézni.

Lehet használni szótárat? 

Amikor nyelvvizsgatípust választasz, fontos szempont lehet, hogy lehet-e használni szótárat vagy sem. Vedd fontolóra, hogy amelyik vizsgán lehet szótárt használni, általában ott sincs rá túl sok időd, viszont mankót ad és esetenként nagyobb biztonságban érezheted magad. Sőt, egynyelvű szótárak esetén szuper példamondatokat leshetsz el, és esetenként egész levél vagy esszéminták is vannak benne, ami nagy segítség lehet. Rosszhírem van viszont az elektronikus szótár kedvelőinek: bár futnak tesztverziók, jelen pillanatban nincs olyan vizsgatípus, ahol engedélyeznék a használatát.

Végül egy jó tanács: mielőtt kiválasztod a nyelvvizsgatípust, kérd ki angoltanárod, vezetőtanárod tanácsát. Ő fogja tudni, hogy mely készségek az erősségeid és gyengeségeid, ez alapján ki tudjátok választani a legmegfelelőbbet. Soha ne válassz az alapján, hogy melyiket csinálják a barátaid, ismerőseid és ne hagyatkozz a szóbeszédre sem, mert mindenki arra a típusra fogja mondani, hogy „könnyű”, ami neki sikerült. :)

 

Mester Adrienn
Oktatásvezető, Buda

Angol tanulás otthonról

Közzétéve 2014. április 8. 14:39-kor ebben a kategóriában:

home-photography-courses-female-studentSokszor sokan kérdezik tőlünk, hogyan tudnának a sulin kívül gyakorolni esténként otthon, vagy lopott percekben a munkahelyen. Könnyített olvasmányokat ajánlunk, sorozatokat felirattal, szókártyákat vagy különféle könyveket. Na meg ott az Internet... feladatok és gyakorló oldalak ezrei várnak rátok! Viszont azt mind tudjuk, hogy kutakodással mennyi időt el lehet tölteni a neten, és a vége sokszor bosszankodás, hisz használhatatlan oldalakból is van bőven. Ezért úgy döntöttem, összegyűjtök Nektek néhányat a kedvenceimből. Szemezgessetek belőle és szívesen várom a visszajelzéseket, hogy melyik jött be a legjobban!

A hírek kedvelőinek 

Írott és hallott szövegértéshez javaslom: http://www.newsinlevels.com/. Minden nap három szinten kerülnek fel érdekes hírek a nagyvilágból. Az adott szintnek megfelelően egyszerűsítenek a szövegen, valamint a legfontosabb szavakat kiemelik és a szöveg végén definícióval együtt megtalálod. Egyes hírekhez rövid videó is tartozik, így a hallásértést is tudod gyakorolni. Egy másik remek oldal pedig a  http://www.breakingnewsenglish.com/ ami a teljesen kezdőtől 6 különböző szinten kínál cikkeket kétnaponta frissülő tartalommal. Ha nem mernél még a Times-sal próbálkozni, ez a két oldal a nyerő választás.

Játékos gyakorlóknak

 Akár egyedül, akár a gyerekkel, vagy egy barátoddal gyakorolnál, szuper kikapcsolódás azhttp://en.akinator.com/ . Az Akinator egy gin, aki birtokában van az Internet minden tudásának. Tedd próbára! Gondolj egy híres emberre, az Akinator kérdéseket tesz fel, hogy kitalálja, ki van a fejedben. Vigyázz, nagyon okos! Nekem még csak egyszer sikerült legyőznöm. Bónusz, hogy észre sem veszed játék közben, hogy milyen sok szót tanulsz és gyakorlod a helyes kérdésfeltevést. Az Akinator függőséget okoz, de szerencsére elérhető okos telefonra is applikációként.

Mindenevőknek 

Bármilyen készséget is szeretnél gyakorolni, a http://www.rong-chang.com/ oldalán mindre találsz gyakorló feladatot. A rong chang nem csupán egy gyakorló oldalt, hanem adatbázis is. A bal oldalon válaszd ki, mit szeretnél gyakorolni, és további hasznos oldalakra irányít. Megtalálod itt a legnépszerűbb online játékokat, podcastokat, újságokat, hanganyagokat stb. Egy másik kedvencem pedig a http://learnenglish.britishcouncil.org/ . Mivel a nagyhírű British Council oldaláról van szó, nagyon profi tartalommal bír ez is!

Hallgatózáshoz

Ha a hallásértésed szeretnéd fejleszteni, két oldalt javaslok. Az egyik a http://www.bbc.co.uk/radio/ ami a BBC rádió hivatalos oldala. Akár a politika, a történelem vagy a zene érdekel, itt találsz kedvedre valót! Csak bátrabbaknak ajánlom, mert itt sajnos csak egyes anyagok érhetők el feliratozva. A másik favorit a http://www.ted.com/ , amit viszont kivétel nélkül mindenkinek ajánlok Pre-Intermediate szinttől. A TED jelen pillanatban a világ legnépszerűbb videó portála. Világszerte különféle témákból tartott előadások kerülnek ide fel. Kutatók, feltalálók, guruk, topmodellek, tanárok és orvosok mesélnek nekünk felfedezésekről, statisztikákról, személyes élményeikről vagy épp inspiráló történetekről. Tökéletes gyakorlás mert könnyebben követhető, mint egy párbeszéd, többféle akcentust is megismerhetsz és előadás lévén a tempó is barátságos. Mindegyik előadás feliratozható, és a szövege is megtalálható a videó alatt. 

Csak kezdőknek!

Nem mernél még sorozatokba, filmekbe vágni és a youtube is tele nehezen érthető videókkal? Végre itt egy fantasztikus videó gyűjtemény teljesen kezdőknek és újrakezdőknek. Ez a http://audioenglish.wordpress.com/. Video anyagok szöveggel együtt, játékos kérdésekkel megspékelve! Bár az oldal tartalmát nem frissítik rendszeresen, 2010-ig böngészhetsz az adatbázisban, sőt kategóriánként is tudsz keresni. Válaszd ki az érdeklődési köröd, és mehet is a gyakorlás!

Használj ki minden percet az angolozásra! Hajrá!:)

Mester Adrienn
Oktatásvezető, Buda

Hatékony szótanulási tippek

Közzétéve 2014. március 4. 13:58-kor ebben a kategóriában:

nube1png[1]Mi, itt a BeHappy-ben, azt szoktuk mondani, hogy mindent elmagyarázunk, megértetünk, begyakoroltatunk veletek; viszont a szavak tanulása az, amit helyettetek nem tudunk megcsinálni. Legalábbis ez idáig még nem fejlesztettük ki a technológiát!;)

De abban segítünk, hogyan tanulj szavakat a leghatékonyabban, hogy kiterjedt, aktív szókincscsel rendelkezz!

  

1.Olvass sokat!

A szó tanulásában sokat segítenek az olvasás és hallott szövegértés gyakorlatok, amikor is megfigyelheted a szövegkörnyezetet, hogyan illeszkedik a mondatba. Ez segít abban is, hogy nagyjából kitaláld a jelentést, első dolgod tehát sosem a szótárhoz nyúlni! Élvezd az olvasást, értsd meg a szöveget és húzd alá az ismeretlen szavakat. Majd csak az olvasás befejezte után láss neki a szótárazásnak!

2. Építsd mondatba!

Egy dolog tudni a szó jelentését, és egy másik használni is a szót! Hogy ne maradjon a passzív szókincsed része (azok a szavak, melyeknek tudod a jelentését, de nem használod őket), alkoss mondatokat az újonnan tanult szóval!

3. Keress rá szinonimákat!

Ha tanulsz egy új szót, keresd meg megfelelőit jelenlegi szókincsedben, így teheted ezt is még aktívabbá.

4. Játssz a szavakkal!

Ragadj meg minden alkalmat az interneten is! Iratkozz fel ingyenes gyakorló feladatokra, vegyél részt angol nyelvű játékokban, vagy próbálj ki szótanuló programokat.

http://www.behappynyelviskola.hu/gyakorolj-velunk
http://primeapps.hu/szotanulo/

5. Nézz feliratos filmeket!

Hallod is és látod is, duplán jó!:) Nézz sorozatot, filmet, kapcsold be a BBC-t vagy a CNN-t és olvasd hozzá a szalagcímeket, feliratokat. Nagyon sokat fog segíteni!

6. Tanuld témák szerint!

Ha témakörök szerint fejleszted szókincsed, jobban megmaradnak a szavak, ez a tapasztalat. Ahelyett, hogy felcsapod a szótárat az ’a’ betűnél, írd össze adott téma alapján, ami szó csak eszedbe jut, és keresd meg a jelentésüket. 

7. Módszer 1. : Kapcsos módszer

A tanult új szót kapcsold valamihez, így lesz még egy emléked róla, ami tuti nem engedi elfeledni. Találj ki történetet, vagy a kezdőbetűjét használd fel, esetleg ha hasonlít valamelyik magyar szóhoz, az is segít.

8. Módszer 2. : Szókártyák

Gyárts szókártyákat, amiket szabadidőben mindig elővehetsz és tanulhatod a szavakat. Egyik oldalra magyarul, másik oldalra angolul írd fel.

9. Módszer 3. : Címkézd fel!

Ez kezdő szinten működik főleg. Ragasztgass post it-eket és írd rá az adott tárgy angol nevét. Egy ideig vicces látvány lesz a lakás, de hamar hozzászoksz!:)

 

Fenyvesi Nóra

 

Milyen a jó angol tanulási módszer?

Közzétéve 2014. február 4. 14:32-kor ebben a kategóriában:

Tele az internet magukat ajánló "tapasztaltabbnál-tapasztaltabb" magán angoltanárokkal, de a nyelviskolák sem maradnak ki a versenyből szuper 3-new-teaching-methods-improve-the-educational-process-600x400intenzív,szupergyors és szuperhatékony tanfolyamaikkal. Kecsegtetnek próbaórával, vizsgagaranciával, s ígérik, 3 hónap alatt felfejlesztik tudásodat a NULLÁRÓL középfokig. Ejjha! Azt kell mondjam, ők valami titkos módszert tudhatnak!:) 

Lehet, csak mi, a BeHappy-ben tanító/dolgozó angoltanárok nem vettük fel a 'titkos módszer' című tantárgyat anno az egyetemen.:) Mi még mindig abban hiszünk, ami eddig bevált: maximális odafigyelés és segítség, szakmai háttér, sok gyakorlás, szorgalom és IDŐ! Nincs hipnotizálás, nem is itatunk veletek egy pohár vizet minden anyag után, hogy "jobban beépüljön a tananyag", és az alvás is inkább a bioritmusod szinten tartásán segít, nem a feltételes mód megértésében. 

Persze, most elmosolyodsz, hogy "ugyan, ki hiszi ezt el".  Sajnos az emberek jelentős százaléka, még hisz a csodákban. Még keresi azt a helyet, ahol egyenes testtartással ülve várhatja, hogy egy nagy kancsóból öntsék a fejébe a tudást. De gondolj csak bele, valóban akkor is ilyen értékes lenne a nyelvtudás, ha csak ennyi lenne a trükk? Ha mindenki csak befizetne egy halom pénzt és várná, hogy a varázsige működjön? NEM! A nyelvtudás már most nagy kincs, és időről-időre még jobban felértékelődik, ebben biztos vagyok!

Mit tehetsz?

Keress egy olyan iskolát/tanárt, ahol olyan módszerrel tanítanak téged, ami valóban hatékony! Ne higgy a tündérmesének, ígérgetésnek! Kérdezz rá, mennyi idő/óra alatt milyen fejlődés várható a tapasztalatok alapján!

Olyat keress, aminek múltja van, bizonyított sikerei vannak, ahol a tanárok szakmailag felkészültek és emberileg is kiválóak! 

Követeld meg a minőséget! Ugyanúgy, ahogy elvárható, hogy egy étteremben készséges legyen veled a pincér, elvárhatod egy nyelviskolától, hogy jó szolgáltatást kapj!

 

Kezdd ma, tedd meg az első lépést!

Hajrá!:)

 

Fenyvesi Nóra
angoltanár, marketing vezető

 

Angol tanulással kapcsolatos félelmek

Közzétéve 2013. december 17. 14:33-kor ebben a kategóriában:

Csak megszólalni ne kelljen...

 

200447888-001

 

 

 

"A félelmek azért vannak, hogy leküzdjük őket!" - Még inkább igaz ez angol tanulásnál!

 

 

 

 

A tanár szemszögéből

 

Angoltanárként őszintén és tapasztalattal mondhatom, ez az, amin mindenki átmegy! Még mi tanárok is. Én is voltam kezdő kis zöldfülű, tele blokkokkal, rossz élményekkel, bizonytalanságokkal és hiányosságokkal.

Angolul megtanulni, nem könnyű! Sőt,  őszintén: nagyon is nehéz! Ha nem lenne az, idegen nyelv birtokában lenni sem volna ilyen értékes!  Fogadd meg hát tanácsainkat és tűnj ki a többi nyelvtanuló közül, csináld jól!

1. A "kinevetnek" szindróma

 

Megtörtént már valaha, hogy kinevettek azért, mert lehagytad az 's'-t az igéről? Vagy fuldokló hahotázásba kezdett egy anyanyelvi angol, mert a think-et kicsit "sz" betűsen ejtetted? Ugye nem?! :)

Ez nagy valószínűséggel nem is fog megtörténni, hiszen aki tanulja a nyelvet, mint te, pontosan tudja milyen nehézségeken mész át és maximum csak segítő szándékkal fog javítani. Afelől pedig biztosítalak, hogy az anyanyelviek örülnek, ha helytelenül is, de kommunikálsz velük! Te kinevetnél egy oroszt például, aki alapfokon botladozva próbálna a te saját nyelveden kommunikálni veled? Persze, hogy nem!

De ha mégis találkozol olyannal, aki mókásnak találja nyelvhasználatodat, tőle nem érdemes bármit is magadra venned, mert ez nagyon alacsony fejlettségű intelligenciára utal! Szóval csak legyints és nevess vele!:) 

2. Csak megszólalni ne kelljen!

 

Jól érzed, hogy a nyelvtanulás során a legnehezebb rész a beszédfejlesztés! Itt kell a nyelvtannak, szókincsnek, kiejtésnek és mindennek, amit csak tanultál összhangban lenni. És azonnal! Rémisztő, tudom! És az a rossz hírem, hogy erre nincsen csodás megoldás. Angolul beszélni kell, hogy angolul beszélni tudj! Itt sosem dőlhetsz hátra és nem tehetsz pipát mellé, mindig gyakorolnod kell! De megnyugtatásképp mondom: ha esetleg úgy alakul az életed, hogy huzamosabb ideig nem használod a nyelvet; és úgy érzed nagyon gyatra vagy szóban, ha nekilódulsz kicsit, gyorsan visszahozható a passzív angoltudás.

  • Gyakorolj mindent beszédben: nyelvtant, újonnan tanult szavakat ültesd át szóhasználatba. Ha nincs partnered, beszélj hangosan vagy mondd fel diktafonra véleményedet egy szituációval kapcsolatosan. Vagy foglald össze a legutóbb látott film eseményeit és használd az új elemeket!
  • Olvass hangosan, rögzítsd felvételre és hallgasd vissza! Ez fontos gyakorlat az angolos kiejtés érdekében!
  • Énekelj! :) Szereted a zenét? Youtube-on már minden számot megtalálsz zeneszöveggel együtt. Párszor hallgasd meg és kövesd a szöveget, majd felmosáskor vagy vasalás közben tiéd a terep!
  • Beszélgess külföldiekkel! Ez a legtökéletesebb módja, hogy fejleszd beszédkészséged! Ha nem vagy a tanulónk, ezért nincs lehetőséged anyanyelvi tanárral gyakorolni, ne csüggedj! Chat- és közösségi oldalakon beszélgethetsz anyanyelvi angolokkal ingyen!

www.meetup.com - itt lehetőséged van csatlakozni csoportokhoz, ahol beszélgethetsz anyanyelvi tanárokkal személyesen egy teadélután alkalmával, vagy online.  

3. "öreg vagyok én már a tanuláshoz..."

 Nincsen bizonyítottan tökéletes életkor a tanuláshoz! (vagy csak az angol tudósok még nem foglalkoztak a témával:) ) Persze nagy többségben kimondható, hogy gyerek fejjel könnyeben tanul meg az ember angolul. Nem is az agyi kapacitásra helyezném a hangsúlyt, mint inkább az élethelyzetre. Akkor még egy a cél: jól teljesíteni az iskolában. Nem szóródik szét a figyelem a dolgos hétköznapokon, mikor mindig közbejön valami. Minden fontosabb, minthogy leüljünk a könyv elé... 

  • Tervezd meg tanulási idődet! Muszáj időd kerítened az angolra, hetente minimálisan kétszer! Ennél kevesebb időt szánva rá, nagyon elnyújtod a folyamatot és a végére a kedved is elmegy az egésztől! Ha megvan az időpont, abból ne engedj! Élvezzen prioritást a tanulás! Persze azért a családdal is foglalkozz...:)

Ne várj tovább, nagy levegő és vágj bele! És közben mindig jusson eszedbe, nem vagy egyedül, sokan kísérnek téged az angol tanulás hosszú de nagyon izgalmas és élvezetes útján!!!

 

Fenyvesi Nóra

Bezárás B
Ő
V
E
B
B

I
N
F
O
R
M
Á
C
I
Ó

Tanulj angolul egyéni haladási ütemben, saját idöbeosztásod szerint! Tanfolyamkezdés minden nap!

Szeretnél részt venni egy ingyenes szintfelmérésen és tájékoztatáson? Kíváncsi vagy, hogy milyen szinten vagy most és mennyi idő szükséges, hogy elérd a célod? Töltsd ki az alábbi űrlapot és még ma visszahívunk!

Válaszd ki, hogy miről szeretnél több információt kapni!