EN | ES | SK | IT | RO
BeHappy Pest: Ferenciek terétől 1 percre | BeHappy Buda: Mammut-tól 1 percre

6 fontos kérdés az angol nyelvvizsgáról

Közzétéve 2014. április 15. 15:43-kor ebben a kategóriában:

Start_With_Why

Elévülés, honosítás, százalékszámítás, komplex vagy nem komplex vizsga – számos ilyen, és ehhez hasonló zavaros fogalom van, amikkel kapcsolatban tele a köztudat tévhitekkel. Összegyűjtöttem nektek a legfontosabbakat, amiket mindenképp fontos tudni a nyelvvizsgákkal kapcsolatban!

 A nyelvvizsgák terén is mérföldkő volt az Európai Uniós csatlakozásunk, mert ez magával hozta a KER-t (Közös Európai Referenciakeret). A keretrendszer legfőbb célja, hogy egységesítse a nyelvvizsgákat, vagyis bármely vizsgatípust is választod, ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelned, ugyanazokat a készségeket mérik, és ugyanolyan értékű bizonyítványt kapsz kézhez, még ha a feladattípusok mások is. Lássuk mi mindent érdemes még tudnod

Komplex- vagy részvizsga?

Ha vizsgázni szeretnél, először is el kell döntened, hogy komplex vizsgát szeretnél tenni, vagyis egyszerre az összes részen átesel, vagy külön a szóbeli és külön az írásbeli részt teszed le. Egy fontos tény, hogy a kettő között bármennyi idő eltelhet, nem létezik elévülés. Már csak azért sem, mert van, akinek például a tanulmányaihoz csak az írásbeli vagy csak a szóbeli vizsgát kérik. Ha neked jobban megy az írás és olvasás, érdemes csak arra a részre gyakorolni és letenni az írásbeli vizsgát. Sikeres vizsgarész esetén a következő alkalommal akkor már csak a szóbeli részre kell készülnöd – ezt hívják részvizsgának. (Érdemes az adott nyelvvizsgatípus weboldalán tájékozódni az árakról, mert több esetben jobban megéri komplex vizsgát tenni, mert a részvizsga közel ugyanannyiba kerül, mint a komplex.)

Külföldön vagy Magyarországon ismerik el a nyelvvizsgád?

Az aranyszabály az, hogy a legtöbb nemzetközileg elfogadott nyelvvizsgát itthon is elfogadják (esetenként honosítás szükséges!), viszont az államilag elfogadott vizsgákat csak Magyarországon fogadják el. Vigyázat! A nemzetközi egy szépen csengő szó, de mindig nézzetek szét az adott nyelvvizsga honlapján és érdeklődjetek a munkáltatónál, intézménynél, angol tanárotoknál arról, hogy az adott nyelvvizsgát valóban elfogadják-e.

Ugyanolyan típusúnak kell lennie a szóbeli és az írásbeli résznek?

A legnagyobb tévhit a nyelvvizsgával kapcsolatban, hogy ha pl. sikeres Euroexam részvizsgát teszel le írásban, akkor azt csak Euroexam szóbelivel „párosíthatod” később. Ma már bármely típus „párosítható” bármely másikkal, ugyanolyan komplex vizsgabizonyítványnak számít végül, mintha egyszerre tetted volna le. Itt viszont oda kell figyelned a fentebb említett nemzetközi-állami elfogadottságra is!

Hány százaléktól sikeres a nyelvvizsga?

Egy másik gyakori kérdés a nyelvvizsgákkal kapcsolatban a százalékszámítás: hány százaléktól van meg a vizsga illetve hány százalékot kell elérni részenként. 60 %-ot kell elérned a szóbeli vizsgarészen (ez tartalmazza a hallott szövegértés és a beszéd vizsgarészt) és 60 %-ot az írásbeli vizsgarészen (ide tartozik az íráskészség, olvasott szövegértés és a nyelvtan/szókincs feladatok, ha vannak). A KER bevezetése óta viszont vannak küszöbértékek is. Ez azt jelenti, hogy készségenként el kell érned minimum 40 %-ot, ahhoz, hogy az a rész sikeres legyen (a nyelvtan feladatrészre ez nem vonatkozik, mert az nem készség).

Egynyelvű- vagy kétnyelvű vizsga?

 A vizsgák egy másik csoportosítása szerint létezik egynyelvű és kétnyelvű vizsga. Röviden magyarázva egynyelvű vizsga az, ahol kizárólag angolul vannak a feladatok. Kétnyelvű vizsgáról akkor beszélünk, ha van benne olyan vizsgarész, ahol magyar a közvetítő nyelv (pl. fordítás). Ha erősséged a fordítás, akkor érdemes kétnyelvű vizsgatípust választanod, mert jó pontokra tehetsz szert. A legtöbb helyen nincs különbség elfogadottságban, de ennek is érdemes utánanézni.

Lehet használni szótárat? 

Amikor nyelvvizsgatípust választasz, fontos szempont lehet, hogy lehet-e használni szótárat vagy sem. Vedd fontolóra, hogy amelyik vizsgán lehet szótárt használni, általában ott sincs rá túl sok időd, viszont mankót ad és esetenként nagyobb biztonságban érezheted magad. Sőt, egynyelvű szótárak esetén szuper példamondatokat leshetsz el, és esetenként egész levél vagy esszéminták is vannak benne, ami nagy segítség lehet. Rosszhírem van viszont az elektronikus szótár kedvelőinek: bár futnak tesztverziók, jelen pillanatban nincs olyan vizsgatípus, ahol engedélyeznék a használatát.

Végül egy jó tanács: mielőtt kiválasztod a nyelvvizsgatípust, kérd ki angoltanárod, vezetőtanárod tanácsát. Ő fogja tudni, hogy mely készségek az erősségeid és gyengeségeid, ez alapján ki tudjátok választani a legmegfelelőbbet. Soha ne válassz az alapján, hogy melyiket csinálják a barátaid, ismerőseid és ne hagyatkozz a szóbeszédre sem, mert mindenki arra a típusra fogja mondani, hogy „könnyű”, ami neki sikerült. :)

 

Mester Adrienn

Vezetőtanár, Buda

Angol tanulás otthonról

Közzétéve 2014. április 8. 14:39-kor ebben a kategóriában:

home-photography-courses-female-studentSokszor sokan kérdezik tőlünk, hogyan tudnának a sulin kívül gyakorolni esténként otthon, vagy lopott percekben a munkahelyen. Könnyített olvasmányokat ajánlunk, sorozatokat felirattal, szókártyákat vagy különféle könyveket. Na meg ott az Internet... feladatok és gyakorló oldalak ezrei várnak rátok! Viszont azt mind tudjuk, hogy kutakodással mennyi időt el lehet tölteni a neten, és a vége sokszor bosszankodás, hisz használhatatlan oldalakból is van bőven. Ezért úgy döntöttem, összegyűjtök Nektek néhányat a kedvenceimből. Szemezgessetek belőle és szívesen várom a visszajelzéseket, hogy melyik jött be a legjobban!

A hírek kedvelőinek 

Írott és hallott szövegértéshez javaslom: http://www.newsinlevels.com/. Minden nap három szinten kerülnek fel érdekes hírek a nagyvilágból. Az adott szintnek megfelelően egyszerűsítenek a szövegen, valamint a legfontosabb szavakat kiemelik és a szöveg végén definícióval együtt megtalálod. Egyes hírekhez rövid videó is tartozik, így a hallásértést is tudod gyakorolni. Egy másik remek oldal pedig a  http://www.breakingnewsenglish.com/ ami a teljesen kezdőtől 6 különböző szinten kínál cikkeket kétnaponta frissülő tartalommal. Ha nem mernél még a Times-sal próbálkozni, ez a két oldal a nyerő választás.

Játékos gyakorlóknak

 Akár egyedül, akár a gyerekkel, vagy egy barátoddal gyakorolnál, szuper kikapcsolódás azhttp://en.akinator.com/ . Az Akinator egy gin, aki birtokában van az Internet minden tudásának. Tedd próbára! Gondolj egy híres emberre, az Akinator kérdéseket tesz fel, hogy kitalálja, ki van a fejedben. Vigyázz, nagyon okos! Nekem még csak egyszer sikerült legyőznöm. Bónusz, hogy észre sem veszed játék közben, hogy milyen sok szót tanulsz és gyakorlod a helyes kérdésfeltevést. Az Akinator függőséget okoz, de szerencsére elérhető okos telefonra is applikációként.

Mindenevőknek 

Bármilyen készséget is szeretnél gyakorolni, a http://www.rong-chang.com/ oldalán mindre találsz gyakorló feladatot. A rong chang nem csupán egy gyakorló oldalt, hanem adatbázis is. A bal oldalon válaszd ki, mit szeretnél gyakorolni, és további hasznos oldalakra irányít. Megtalálod itt a legnépszerűbb online játékokat, podcastokat, újságokat, hanganyagokat stb. Egy másik kedvencem pedig a http://learnenglish.britishcouncil.org/ . Mivel a nagyhírű British Council oldaláról van szó, nagyon profi tartalommal bír ez is!

Hallgatózáshoz

Ha a hallásértésed szeretnéd fejleszteni, két oldalt javaslok. Az egyik a http://www.bbc.co.uk/radio/ ami a BBC rádió hivatalos oldala. Akár a politika, a történelem vagy a zene érdekel, itt találsz kedvedre valót! Csak bátrabbaknak ajánlom, mert itt sajnos csak egyes anyagok érhetők el feliratozva. A másik favorit a http://www.ted.com/ , amit viszont kivétel nélkül mindenkinek ajánlok Pre-Intermediate szinttől. A TED jelen pillanatban a világ legnépszerűbb videó portála. Világszerte különféle témákból tartott előadások kerülnek ide fel. Kutatók, feltalálók, guruk, topmodellek, tanárok és orvosok mesélnek nekünk felfedezésekről, statisztikákról, személyes élményeikről vagy épp inspiráló történetekről. Tökéletes gyakorlás mert könnyebben követhető, mint egy párbeszéd, többféle akcentust is megismerhetsz és előadás lévén a tempó is barátságos. Mindegyik előadás feliratozható, és a szövege is megtalálható a videó alatt. 

Csak kezdőknek!

Nem mernél még sorozatokba, filmekbe vágni és a youtube is tele nehezen érthető videókkal? Végre itt egy fantasztikus videó gyűjtemény teljesen kezdőknek és újrakezdőknek. Ez a http://audioenglish.wordpress.com/. Video anyagok szöveggel együtt, játékos kérdésekkel megspékelve! Bár az oldal tartalmát nem frissítik rendszeresen, 2010-ig böngészhetsz az adatbázisban, sőt kategóriánként is tudsz keresni. Válaszd ki az érdeklődési köröd, és mehet is a gyakorlás!

Használj ki minden percet az angolozásra! Hajrá!:)

Mester Adrienn

Vezetőtanár, Buda

Hatékony szótanulási tippek

Közzétéve 2014. március 4. 13:58-kor ebben a kategóriában:

nube1png[1]Mi, itt a BeHappy-ben, azt szoktuk mondani, hogy mindent elmagyarázunk, megértetünk, begyakoroltatunk veletek; viszont a szavak tanulása az, amit helyettetek nem tudunk megcsinálni. Legalábbis ez idáig még nem fejlesztettük ki a technológiát!;)

De abban segítünk, hogyan tanulj szavakat a leghatékonyabban, hogy kiterjedt, aktív szókincscsel rendelkezz!

  

1.Olvass sokat!

A szó tanulásában sokat segítenek az olvasás és hallott szövegértés gyakorlatok, amikor is megfigyelheted a szövegkörnyezetet, hogyan illeszkedik a mondatba. Ez segít abban is, hogy nagyjából kitaláld a jelentést, első dolgod tehát sosem a szótárhoz nyúlni! Élvezd az olvasást, értsd meg a szöveget és húzd alá az ismeretlen szavakat. Majd csak az olvasás befejezte után láss neki a szótárazásnak!

2. Építsd mondatba!

Egy dolog tudni a szó jelentését, és egy másik használni is a szót! Hogy ne maradjon a passzív szókincsed része (azok a szavak, melyeknek tudod a jelentését, de nem használod őket), alkoss mondatokat az újonnan tanult szóval!

3. Keress rá szinonimákat!

Ha tanulsz egy új szót, keresd meg megfelelőit jelenlegi szókincsedben, így teheted ezt is még aktívabbá.

4. Játssz a szavakkal!

Ragadj meg minden alkalmat az interneten is! Iratkozz fel ingyenes gyakorló feladatokra, vegyél részt angol nyelvű játékokban, vagy próbálj ki szótanuló programokat.

http://www.behappynyelviskola.hu/gyakorolj-velunk
http://primeapps.hu/szotanulo/

5. Nézz feliratos filmeket!

Hallod is és látod is, duplán jó!:) Nézz sorozatot, filmet, kapcsold be a BBC-t vagy a CNN-t és olvasd hozzá a szalagcímeket, feliratokat. Nagyon sokat fog segíteni!

6. Tanuld témák szerint!

Ha témakörök szerint fejleszted szókincsed, jobban megmaradnak a szavak, ez a tapasztalat. Ahelyett, hogy felcsapod a szótárat az ’a’ betűnél, írd össze adott téma alapján, ami szó csak eszedbe jut, és keresd meg a jelentésüket. 

7. Módszer 1. : Kapcsos módszer

A tanult új szót kapcsold valamihez, így lesz még egy emléked róla, ami tuti nem engedi elfeledni. Találj ki történetet, vagy a kezdőbetűjét használd fel, esetleg ha hasonlít valamelyik magyar szóhoz, az is segít.

8. Módszer 2. : Szókártyák

Gyárts szókártyákat, amiket szabadidőben mindig elővehetsz és tanulhatod a szavakat. Egyik oldalra magyarul, másik oldalra angolul írd fel.

9. Módszer 3. : Címkézd fel!

Ez kezdő szinten működik főleg. Ragasztgass post it-eket és írd rá az adott tárgy angol nevét. Egy ideig vicces látvány lesz a lakás, de hamar hozzászoksz!:)

 

Fenyvesi Nóra

 

Milyen a jó angol tanulási módszer?

Közzétéve 2014. február 4. 14:32-kor ebben a kategóriában:

Tele az internet magukat ajánló "tapasztaltabbnál-tapasztaltabb" magán angoltanárokkal, de a nyelviskolák sem maradnak ki a versenyből szuper 3-new-teaching-methods-improve-the-educational-process-600x400intenzív,szupergyors és szuperhatékony tanfolyamaikkal. Kecsegtetnek próbaórával, vizsgagaranciával, s ígérik, 3 hónap alatt felfejlesztik tudásodat a NULLÁRÓL középfokig. Ejjha! Azt kell mondjam, ők valami titkos módszert tudhatnak!:) 

Lehet, csak mi, a BeHappy-ben tanító/dolgozó angoltanárok nem vettük fel a 'titkos módszer' című tantárgyat anno az egyetemen.:) Mi még mindig abban hiszünk, ami eddig bevált: maximális odafigyelés és segítség, szakmai háttér, sok gyakorlás, szorgalom és IDŐ! Nincs hipnotizálás, nem is itatunk veletek egy pohár vizet minden anyag után, hogy "jobban beépüljön a tananyag", és az alvás is inkább a bioritmusod szinten tartásán segít, nem a feltételes mód megértésében. 

Persze, most elmosolyodsz, hogy "ugyan, ki hiszi ezt el".  Sajnos az emberek jelentős százaléka, még hisz a csodákban. Még keresi azt a helyet, ahol egyenes testtartással ülve várhatja, hogy egy nagy kancsóból öntsék a fejébe a tudást. De gondolj csak bele, valóban akkor is ilyen értékes lenne a nyelvtudás, ha csak ennyi lenne a trükk? Ha mindenki csak befizetne egy halom pénzt és várná, hogy a varázsige működjön? NEM! A nyelvtudás már most nagy kincs, és időről-időre még jobban felértékelődik, ebben biztos vagyok!

Mit tehetsz?

Keress egy olyan iskolát/tanárt, ahol olyan módszerrel tanítanak téged, ami valóban hatékony! Ne higgy a tündérmesének, ígérgetésnek! Kérdezz rá, mennyi idő/óra alatt milyen fejlődés várható a tapasztalatok alapján!

Olyat keress, aminek múltja van, bizonyított sikerei vannak, ahol a tanárok szakmailag felkészültek és emberileg is kiválóak! 

Követeld meg a minőséget! Ugyanúgy, ahogy elvárható, hogy egy étteremben készséges legyen veled a pincér, elvárhatod egy nyelviskolától, hogy jó szolgáltatást kapj!

 

Kezdd ma, tedd meg az első lépést!

Hajrá!:)

 

Fenyvesi Nóra
angoltanár, marketing vezető

 

Angol tanulással kapcsolatos félelmek

Közzétéve 2013. december 17. 14:33-kor ebben a kategóriában:

Csak megszólalni ne kelljen...

 

200447888-001

 

 

 

"A félelmek azért vannak, hogy leküzdjük őket!" - Még inkább igaz ez angol tanulásnál!

 

 

 

 

A tanár szemszögéből

 

Angoltanárként őszintén és tapasztalattal mondhatom, ez az, amin mindenki átmegy! Még mi tanárok is. Én is voltam kezdő kis zöldfülű, tele blokkokkal, rossz élményekkel, bizonytalanságokkal és hiányosságokkal.

Angolul megtanulni, nem könnyű! Sőt,  őszintén: nagyon is nehéz! Ha nem lenne az, idegen nyelv birtokában lenni sem volna ilyen értékes!  Fogadd meg hát tanácsainkat és tűnj ki a többi nyelvtanuló közül, csináld jól!

1. A "kinevetnek" szindróma

 

Megtörtént már valaha, hogy kinevettek azért, mert lehagytad az 's'-t az igéről? Vagy fuldokló hahotázásba kezdett egy anyanyelvi angol, mert a think-et kicsit "sz" betűsen ejtetted? Ugye nem?! :)

Ez nagy valószínűséggel nem is fog megtörténni, hiszen aki tanulja a nyelvet, mint te, pontosan tudja milyen nehézségeken mész át és maximum csak segítő szándékkal fog javítani. Afelől pedig biztosítalak, hogy az anyanyelviek örülnek, ha helytelenül is, de kommunikálsz velük! Te kinevetnél egy oroszt például, aki alapfokon botladozva próbálna a te saját nyelveden kommunikálni veled? Persze, hogy nem!

De ha mégis találkozol olyannal, aki mókásnak találja nyelvhasználatodat, tőle nem érdemes bármit is magadra venned, mert ez nagyon alacsony fejlettségű intelligenciára utal! Szóval csak legyints és nevess vele!:) 

2. Csak megszólalni ne kelljen!

 

Jól érzed, hogy a nyelvtanulás során a legnehezebb rész a beszédfejlesztés! Itt kell a nyelvtannak, szókincsnek, kiejtésnek és mindennek, amit csak tanultál összhangban lenni. És azonnal! Rémisztő, tudom! És az a rossz hírem, hogy erre nincsen csodás megoldás. Angolul beszélni kell, hogy angolul beszélni tudj! Itt sosem dőlhetsz hátra és nem tehetsz pipát mellé, mindig gyakorolnod kell! De megnyugtatásképp mondom: ha esetleg úgy alakul az életed, hogy huzamosabb ideig nem használod a nyelvet; és úgy érzed nagyon gyatra vagy szóban, ha nekilódulsz kicsit, gyorsan visszahozható a passzív angoltudás.

 • Gyakorolj mindent beszédben: nyelvtant, újonnan tanult szavakat ültesd át szóhasználatba. Ha nincs partnered, beszélj hangosan vagy mondd fel diktafonra véleményedet egy szituációval kapcsolatosan. Vagy foglald össze a legutóbb látott film eseményeit és használd az új elemeket!
 • Olvass hangosan, rögzítsd felvételre és hallgasd vissza! Ez fontos gyakorlat az angolos kiejtés érdekében!
 • Énekelj! :) Szereted a zenét? Youtube-on már minden számot megtalálsz zeneszöveggel együtt. Párszor hallgasd meg és kövesd a szöveget, majd felmosáskor vagy vasalás közben tiéd a terep!
 • Beszélgess külföldiekkel! Ez a legtökéletesebb módja, hogy fejleszd beszédkészséged! Ha nem vagy a tanulónk, ezért nincs lehetőséged anyanyelvi tanárral gyakorolni, ne csüggedj! Chat- és közösségi oldalakon beszélgethetsz anyanyelvi angolokkal ingyen!

www.meetup.com - itt lehetőséged van csatlakozni csoportokhoz, ahol beszélgethetsz anyanyelvi tanárokkal személyesen egy teadélután alkalmával, vagy online.  

3. "öreg vagyok én már a tanuláshoz..."

 Nincsen bizonyítottan tökéletes életkor a tanuláshoz! (vagy csak az angol tudósok még nem foglalkoztak a témával:) ) Persze nagy többségben kimondható, hogy gyerek fejjel könnyeben tanul meg az ember angolul. Nem is az agyi kapacitásra helyezném a hangsúlyt, mint inkább az élethelyzetre. Akkor még egy a cél: jól teljesíteni az iskolában. Nem szóródik szét a figyelem a dolgos hétköznapokon, mikor mindig közbejön valami. Minden fontosabb, minthogy leüljünk a könyv elé... 

 • Tervezd meg tanulási idődet! Muszáj időd kerítened az angolra, hetente minimálisan kétszer! Ennél kevesebb időt szánva rá, nagyon elnyújtod a folyamatot és a végére a kedved is elmegy az egésztől! Ha megvan az időpont, abból ne engedj! Élvezzen prioritást a tanulás! Persze azért a családdal is foglalkozz...:)

Ne várj tovább, nagy levegő és vágj bele! És közben mindig jusson eszedbe, nem vagy egyedül, sokan kísérnek téged az angol tanulás hosszú de nagyon izgalmas és élvezetes útján!!!

 

Fenyvesi Nóra

A nyelvérzékről…

Közzétéve 2013. november 29. 14:36-kor ebben a kategóriában: ,

Csak ülsz az angol könyv felett és úgy érzed, nem haladsz egy tapodtat sem? Úgy látod, hogy körülötted mindenki gyorsabban tanul? Ekkor a legkönnyebb abbahagyni a nyelvtanulást és azt mondani: „ nekem nincs nyelvérzékem”. De mit is jelent ez valójában? Tényleg létezik? És ha igen, akkor genetikailag meghatározott?

Student-Girl-ThinkingKezdjük az elején. Az angol nyelvnek nincs génje. A többi nyelvnek sincs. Sőt, az sem létezik, hogy valakinek nincs nyelvérzéke. Nem osztjuk két részre az embereket aszerint, hogy ki képes megtanulni egy idegen nyelvet és ki nem. A tudósok azt is megállapították, hogy a nyelvérzék nem függ az intelligenciától és anyanyelvi készségeken alapul. Vagyis ha már beszélsz, írsz és olvasol magyarul (most is épp azt teszed), egy idegen nyelv elsajátítása nem okozhat átlagon felüli nehézséget. Gyakorlatilag bárki képes egy-két nyelvet megtanulni, ha motivált és elegendő időt fordít rá.

Tény azonban, hogy némelyikünkre jobban ragad a nyelv és gyorsabban, könnyebben kialakul a nyelvtanuláshoz szükséges érzék, másoknál ez lassabb és nehezebb folyamat. Mindenki mint valami adu-ászt emlegeti a nyelvérzéket. Az az általános vélemény, hogy ha valakinek van, az mázlista és könnyen tanul nyelvet, akinek pedig nincs, az peches és csak nagy erőfeszítések árán és drága pénzen tud eljutni oda, ahova a szerencsésebbek egyszerűen. Azoknak, akik ez utóbbi csoportba tartoznak és a saját bőrükön tapasztalják a szomorú valóságot, jó hír, hogy ez a készség kifejleszthető! Méghozzá nyelvtanulással!

Volt jó néhány kutatás azzal kapcsolatban, hogy mik azok a tényezők és egyéni jellemzők, amelyek befolyásolják a nyelvtanulást. A nyelvérzék valójában több független készségből tevődik össze - és nagyon ritka, hogy valaki egyformán fogékony ezek mindegyikére.

Mik is ezek a tényezők?

 • A motivációról már írtunk e cikksorozat előző részében. Nem győzzük hangsúlyozni ennek fontosságát. Ez a nyelvtanulás folyamatának és eredményének a motorja. Aki eléggé motivált és ott lebeg a célja a szeme előtt, az kitartóbb, elszántabb, könnyebben átlendül az esetleges kudarcokon és ez bizony meghozza a gyümölcsét.
 • Félelmeink is meghatározhatnak minket. Van, aki mindenféle gátlás nélkül csak mondja és mondja, amit szeretne (és amit tud), és van, aki visszahúzódó, gátlásos és csendes. Vajon melyikük fogja hamarabb beszélni a nyelvet? Előbb-utóbb helyesen…
 • A személyiség és a gondolkodás is fontos lehet. Mennyire nyitott valaki? Mennyire szorongó? Mennyire veszik el a részletekben vagy látja át az egészet?
 • Kutatások igazolták, hogy a nyelvelsajátítás sebessége nem csak a fenti készségektől, hanem a kreativitástól és a mindennapi kommunikációs képességektől is függ.
 • Nem elhanyagolandó a memória fejlesztése, hiszen ezzel beindulnak a nyelvi képességeink is. A szótanuláshoz kapcsolódó kulcs az asszociatív memória. Ez egészen speciális készség, nem függ össze például azzal, hogy képtelenek vagyunk megjegyezni a barátunk telefonszámát vagy a születésnapját.
 • A memória a hallással is összefügg, ez az úgynevezett fonetikai kódolási képesség. Ez azt jelenti, hogy mennyire tudjuk az írott betű és a kiejtett hangok közötti összefüggéseket átlátni és alkalmazni.
 • A nyelvtani érzékenység segítségével ismerjük fel a szavak mondatban betöltött nyelvtani szerepét.
 • Az induktív nyelvtanulási képesség azt jelenti, hogy ki tudjuk-e következtetni a szavak mondatbeli szerepe és felépítése közötti összefüggéseket. Ide tartozik pl. a ragok és a prepozíciók használata.

Summa summárum, a nyelvtanulási érzék fejleszthető. Jó hír ez azoknak, akik tényleg elszántak, ám rossz hír azoknak, akik a kifogások tengerében úszkálnak. Most egyel kevesebb indok áll rendelkezésükre, hogy feladják. Tessék máshol keresgélni! Bár ezt az energiát akár a tanulásba is bele lehetne fektetni…

successSok sikert mindenkinek! :)

 Forrás:
lingwing.hu
nokkulfoldon.hu

„Én csak beszélni szeretnék angolul, a nyelvtan nem érdekel!”

Közzétéve 2013. november 24. 17:16-kor ebben a kategóriában:

Ó, ha tudnátok, hogy hányszor halljuk ezt a mondatot! Egyfelől kicsit értjük ezt a gondolkodást. Ha valaki nem angol nyelvű állásra pályázik, vagy nem akar nemzetközi iskolában tanulni, hanem a külföldi barátaival szeretne egy jó ital mellett sztorizni, akkor valamelyest érthető a címben jelzett mondat. Ám gondolkozzunk el egy kicsit. Mi is az a nyelvtan?

Maga a nyelvtan teszi lehetővé, hogy egyáltalán beszéljünk a nyelvtanról és a nyelvről – bármely nyelvről a világon! Megnevezi a szavak és szócsoportok típusait, amelyekből felépülnek a mondatok. Aztán mi, emberek, összefűzzük a mondatokat és felépítjük a mondandónkat. Tisztán, érdekesen és precízen. Akár kisgyerekként is. Amikor már tudatosan használjuk, akkor az olyan, mintha ablakot nyitnánk a világra és megtapasztalnánk annak komplexitását.

grammar imageHa nyelvtanról van szó, a legtöbb ember a helyesírási hibákra és az iskolai nyelvtan dolgozatokra gondol. Ám itt nem csak erről van szó. Hadd meséljek el egy történetet. Messzi földön történt, egy távoli országban, ám ebben a galaxisban, ahol egy meglehetősen színtelen-szagtalan kerti partin egyszer csak felsóhajtott az egyik meghívott – nem angol anyanyelvű – rokon: „I’m boring.” Egyből felvidult a vendégsereg. S hogy miért? Mert ez a mondat annyit tesz, hogy: ’Unalmas vagyok.’ Helyesen úgy szólna: ’I’m bored’ – azaz ’Unatkozom’. Egy apró szóvégi különbség, és mennyire más a jelentés! Mi ez, ha nem nyelvtan?! Van még valaki, aki azt mondja, hogy ez nem fontos?

A nyelvtan egyszerűen kikerülhetetlen – ez a gerince minden nyelvnek és elengedhetetlen a hatékony kommunikációhoz. A jó nyelvhasználat számít, fontos. Az emberek bírálják társaikat akár a helyesírásuk alapján – még akkor is, ha ez tudatalatti. Legyen szó álláskereséséről vagy ismerkedésről, a helyes vagy helytelen nyelvtan árulkodik rólunk. A jó nyelvhasználat eredményeképp egyszerűen intelligensebbnek látszunk, így nem hiábavaló befektetés csiszolni a tudásunkat!

grammar t-shirt 2Sources:
grammar.about.com
languages.com

Motiváció angol tanuláshoz

Közzétéve 2013. november 13. 17:21-kor ebben a kategóriában:

A blogbejegyzésben az angol tanuláshoz szükséges motivációról írunk nektek. Mit nevezünk motivációnak, milyen szintjei vannak, mit okoz a hiánya. Egy érdekes kutatással is foglalkozik az írás, jó olvasást!:)

Tanfolyamszervezőként rengeteg tanulni vágyó emberrel találkozunk nap mint nap, s mondhatjuk, nincs két egyforma eset. Mindenki más-más háttérrel, tapasztalattal és céllal keres fel bennünket. A legkülönfélébb személyes történetekkel ismerkedünk meg, sokszor biztatunk, nyugtatunk, inspirálunk és támogatunk, feldobódunk és együtt sírunk-nevetünk. A cél minden esetben egy: megtanulni angolul. S ezt hogyan elérni? A kulcsszó a motiváció.

Ugye sosem adod fel az angolt?Te miért szeretnél megtanulni angolul?

A munkádhoz kell? Esetleg külföld felé fordulsz, ott szeretnél tanulni vagy dolgozni? Vagy külföldi barátaid vannak és velük szeretnél beszélgetni tudni? Nyelvvizsgára készülsz vagy érettségizel? 

A sor végtelen. A lényeg, hogy a motiváció a nyelvtanulás folyamatának és eredményének az egyik meghatározó eleme. A kellő motiváltság a nyelvtanulás előfeltétele és motorja, mivel ez az a döntő erő, ami meghatározza, hogy a tanuló belevág-e egyáltalán a feladatba, hogy mennyi energiát és időt fektet bele és mennyire kitartó.

wanttospeakenglish A téma kutatását két kanadai pszichológus, Robert Gardner és Wallace Lambert kezdte el az 1950-es évek végén. Felismerték, hogy a nyelvet beszélő közönség felé pozitív érzésekkel rendelkezőnek nagyobb a motivációja a nyelv elsajátítását illetően.

Elméletük szerint a motivációnak két fő típusa van: az egyén tanulhatja a nyelvet a kapcsolattartás és a kultúra megismerése érdekében, illetve saját szakmai- és gyakorlati fejlődésének indíttatásából.

A motiváció függ a tanuló sikerorientáltságától, nyelvi önbizalmától, de nyelvoktatás szempontjából fontos a tanuláskörnyezeti szint. Az, hogy a tanuló mennyire tartja érdekesnek a tananyagot, milyen a nyelvtanárral való kapcsolata, mennyi sikerélményhez jut tanulás közben, meghatározzák nyelvórai viselkedését.

A nyelviskola alapvető feladata az idegen nyelv tanítása során az, hogy az idegen nyelv alapjain illetve a felsőbb szintű nyelvtudáson túl a tanuló részére kedvet adjon a nyelvtanuláshoz, és olyan készségeket és technikákat is megtanítson, melyeket a tanulók hosszú távon használni tudnak.

Egy kis motivációért kattints ide:
http://angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog/mi-motival-az-angoltanulasra

Összegezve a leírtakat, azt tanácsolom neked, kérj segítséget egy hozzáértőtől. Legyen az iskola, vagy magántanár, beszéljétek át céljaid, az ehhez szükséges utat amit be kell járnod. Tervezzétek meg, ez mennyi időbe fog telni. Ha már te is tisztán látod, mi áll előtted, hidd el sokkal könnyebb vágsz majd neki!

Ha már elhatároztad magad, akkor várunk téged egy ingyenes tájékoztatásra és szintfelmérésre.

TEDD MEG AZ ELSŐ LÉPÉST!

Forrás:
Oki.hu
Kislexikon.hu

Hogy úgy menjen a LISTENING, ahogy szeretnéd…

Közzétéve 2013. október 2. 15:35-kor ebben a kategóriában:

A nyelvtanulásban sokak számára a listening, azaz a hallás utáni szövegértés a fekete folt. Talán Te is így vagy ezzel? Jól ismerjük a problémát és ebben szeretnénk segíteni Neked néhány hasznos tipp erejéig, amelyeket alkalmazni tudsz a hétköznapokban.

Ám mielőtt még belevágunk a konkrét tanácsok felsorolásába, fogadj meg két dolgot, amit mindig és minden körülmények között tarts szem (vagyis inkább fül) előtt:

 • Ne ess pánikba!!!
  Tudd, hogy mindenki beleütközik ebbe az akadályba és mint mindent, ezt is át lehet ugrani! Némi kitartás, elszántság és türelem szükségeltetik, és látni (illetve hallani) fogod az eredményt!
 • Ragadjon magával a szöveg!!!
  Mindig fogsz találni 1-2 ismeretlen szót, de ne ragadj le ezeknél! Próbáld kiszűrni a szöveg lényegét, a tartalmat és a főbb pontokat. Hagyd, hogy vigyen magával a szöveg, élvezd a hangzását és a ritmusát!

listening-skillMost, hogy ezeket megfogadtad, már tényleg jöhetnek a tippek:

 • Nézd a kedvenc filmedet angolul, felirat nélkül!
  Neked is van olyan kedvenc angol nyelvű filmed (vagy filmjeid), amit már számtalanszor megnéztél (természetesen szinkronizálva) és gyakorlatilag kívülről fújod a  párbeszédeket? Itt az ideje, hogy angolra válts! Nézd eredeti angol nyelven (ez sem egy utolsó élmény…) és mivel már tudod, hogy nagyjából miről van szó egy adott jelenetben, biztos el tudsz kapni 1-2 ismerős szót vagy kifejezést. Figyeld meg, hogyan állnak össze ezek a szavak először mondatokká, majd párbeszédekké, míg végül az egész film kivilágosodik!
 • Nézz filmeket angolul, angol felirattal!
  Tovább is léphetünk az előző ponthoz képest és nézz számodra új filmeket is eredetiben, ebben az esetben szigorúan angol felirattal! Ne szó szerint fordíts, hanem az értelmet keresd! Nézz meg egy filmet többször is, meglátod, összeáll majd a történet.
 • Nézd a kedvenc angol nyelvű sorozatodat eredeti hanggal!
  Ismered a szereplőket, a karakterüket, rálátsz a helyzetekre és – úgymond – biztonságos környezetben mozogsz. Mintha régi ismerősökkel találkoznál, akikkel épp összejöttök egy kis beszélgetésre.
 • Fordítsd le a kedvenc zeneszámaidat!
  Adj értelmet a szövegnek, így nem csak a dallamot élvezheted, hanem tudni is fogod, hogy miről is szól valójában a szám. Lehet, hogy meglepetés fog érni :) A video megosztó oldalakon megtalálod az eredeti szöveget, egyszerűen a keresőbe az előadó és a szám címe után írd be, hogy lyrics.
 • Hallgass angol nyelvű rádiót!
  Ez az igazi! Itt nincs semmiféle vizuális segítség, hanem csak a füledre kell hagyatkoznod. Még ha elsőre nem is érted világosan, hogy miről szól a műsor, ne görcsölj! Hagyd, hogy a hangok és a szavak ritmusa megfogjon és elrepítsen. Először lehet, hogy csak 1-2 szót tudsz elkapni (ez is nagy lépés!), aztán jönnek a mondatok, végül azon kapod magad, hogy értelmet nyer az adás és jön a sikerélmény!

 thx for listening

Getaway, minibreak vagy safari? Hurráááááá, nyaralunk!

Közzétéve 2013. július 31. 10:48-kor ebben a kategóriában:

safariMiről is szólhatna a mai blog bejegyzés, mint a nyárról?

 

Nyakunkon az augusztus, a melegrekord, és remélhetőleg sokunk számára a jól megérdemelt nyaralás, aminek már a gondolata is hűsítő.

Mi a BeHappy-ben ahányan vagyunk, annyiféleképpen nyaralunk. Aktívan, passzívan, hosszan, röviden, szervezetten, szervezetlenül, hátizsákosan vagy bőrönddel.

Valaki a Balatont bringázza körbe, valaki a tengerparton lógatja a lábát, valaki a nagymama kertjében lazít. Sokféle módon el lehet tölteni a vakációt, a lényeg, hogy ne azt csináljuk, amit a mindennapokban. ☺

Hogy a nyárról is, és az angol tanulásról is szóljunk, ma olyan kifejezéseket szedtünk nektek össze, amik a különböző holiday fajtákról szólnak.

Ha nektek tennék fel ezt a kérdést: How are you going to spend your holiday this year?- vagyis: Idén hogyan fogsz nyaralni? - Mit válaszolnátok?

A kezdők kedvéért lefordítottuk a kifejezéseket magyarra is, a haladóknak pedig azt javasoljuk, hogy az angol magyarázatokkal együtt tanulják meg őket.

A következő alkalommal azokat a kihagyhatatlan szavakat és kifejezéseket veszünk sorba, amiket akkor használhattok, amikor már nyakig benne vagytok a nyaralásban. :)

Some types of holiday

ACTIVITY HOLIDAY:
aktív nyaralás, egy bizonyos tevékenység köré szerveződve, mint pl gyaloglás, kenuzás, sziklamászás, festészet, vagy főzés
a holiday on which you spend your time doing a particular activity such as walking, canoeing, rock-climbing, painting, or cooking

ADVENTURE HOLIDAY:
kalandos nyaralás, ami során olyan izgalmas dolgokat lehet csinálni, mint pl túrázás vagy szafari
a type of organized holiday in which people do new and exciting things, for example a trek or a safari

BREAK:
rövid szünet
a short holiday

DAYCATION:
egynapos pihi, aminek során elmegyünk valahova, és még aznap vissza is jövünk
a very short holiday in which you go to a place and come back on the same day

ESCAPE:
nyaralás céljából való “meglógás”
an occasion when you go away on holiday

EXCURSION:
kirándulás, rövid látogatás egy érdekes helyre, amit általában turista iroda szervez, gyakran egy hosszabb nyaralás részeként
a short visit to an interesting place arranged by a tourist organization, often as part of a holiday

FARMSTAY:
nyaralás farmon, fizető vendégként élvezzük a vidéki élet izgalmait
a stay on a farm as a paying guest, giving you experience of life in the country

FLY-DRIVE:
repülőút, majd autóbérlés
including a flight on a plane and hire of a car when you arrive somewhere

GAP YEAR:
egy év szünet, amit általában az iskola befejezése és a felsőoktatás elkezdése között utazással vagy munkával tölt az ember
a year, usually between finishing school and starting university or college, when you travel or work

GETAWAY:
rövid vakáció
a short holiday

HOLIDAY:
nyaralás, amikor valahova pihenés, szórakozás céljából utazunk
an occasion when you go and stay in another place for pleasure

HOLS:
nyaralás becézett formája
holidays

HONEYMOON:
nászút
a holiday that two people take after they get married

HOUSE SWAP:
házcsere, aminek során két család házat cserél a nyaralás idejére
an arrangement where two families exchange houses for a holiday

JEEP SAFARI:
dzsipes szafari, szervezett utazás csoportosan, négy keréken, általában vadállatok nézegetése céljából
an organized journey with a group of other people in a four-wheel drive vehicle, for example to look at wild animals

LECTURE TOUR:
tanulmányi kirándulás, ami magában foglalja helyek, épületek, festmények vagy egyéb tárgyak megtekintését
a journey that includes lectures on the places or buildings that you visit and the paintings or other objects that you see

MINIBREAK:
rövidke szünet, ami 2-3 napig tart
a short holiday for only two or three days 

PACKAGE DEAL:
szervezett társasutazás, általában leértékelt formában
a package holiday, especially at a special low price

PACKAGE HOLIDAY:
szervezett társasutazás utazási idroda jóvoltából, aminek fix ára általában magában foglalja a szálloda, az utazás, és gyakran az étkezés és szórakozás költségeit is
a holiday arranged by a travel company for a fixed price that includes the cost of your hotel and transport, and sometimes meals and entertainment

R AND R:
hadseregből való szabadság céljából való eltávozás
a holiday that people in the armed forces get during a war or after a long period of hard work

SAFARI:
szafari, utazás vadállatok fényképezése, vagy vadászata céljából, általában Afrikába
a journey, especially to Africa, in order to watch, take pictures of, or hunt wild animals

SELF- CATERING:
önellátó nyaralás vagy hely, ahol magunknak kell az élelemről gondoskodnunk
a self-catering holiday or place is one where you can cook your own food

SELF-DRIVE:
autós utazás, aminek során vonat és repülő helyett mi magunk vezetünk el autón valahova
a self-drive holiday is one where you drive to the place where you will stay instead of taking a train or plane

SPECIAL INTEREST HOLIDAY:
különleges érdeklődés köré szervezett nyaralás, mint pl festés, főzés, vagy madárles
a holiday arranged for people with particular interests, such as painting, cooking, or bird-watching

STAYCATION:
nyaralás, aminek során otthonunkban maradunk, vagy otthonunkhoz közeli helyre megyünk nyaralni
a holiday in which you stay at home and visit places near to where you live, or a holiday in your own country

STUDY TOUR:
tanulmányi kirándulás, ami magában foglalja előadások és órák látogatását
a visit to a country or an area in which you go to different places and have lectures and classes

SUMMER CAMP:
nyári tábor, ahova gyerekeket küldenek vakációzni, és különböző programokban részt venni
a place where children can go to stay in the summer holiday and do various activities

VACATION:
a nyaralás szó amerikai formája
a holiday

WALKING TOUR:
gyalogos túra, aminek során egyik helyről a másikra megyünk gyalogosan, ott alszunk, majd másnap indulunk tovább
a trip on which you walk from one place to another, spend the night, and then continue walking the next day

WORKING HOLIDAY:
munkával egybekötött nyaralás, aminek során dolgozunk, ami lehet fizetés nélküli, vagy a befogadó közösség érdekében végzett munka
a holiday during which you work, for example doing unpaid work to benefit the community in which you are staying

Bezárás B
Ő
V
E
B
B

I
N
F
O
R
M
Á
C
I
Ó

Tanulj angolul egyéni haladási ütemben, saját idöbeosztásod szerint! Tanfolyamkezdés minden nap!

Szeretnél részt venni egy ingyenes szintfelmérésen és tájékoztatáson? Kíváncsi vagy, hogy milyen szinten vagy most és mennyi idő szükséges, hogy elérd a célod? Töltsd ki az alábbi űrlapot és még ma visszahívunk!

Válaszd ki, hogy miről szeretnél több információt kapni!