BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre | BeHappy Buda: Mammut-tól 1 percre

Címke: angol tanulás

Folytonos újrakezdő vagy angolból? Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?

Közzétéve 2014. október 17. 17:46-kor ebben a kategóriában:

Gondold újra!

Student-Girl-ThinkingHiggyétek el, tanfolyamszervezőként rengeteg történettel találkozunk. Biztos nem lepődtök meg, ha azt mondom, hogy zömében nem túl jó tapasztalatokkal jönnek hozzánk a tanulni vágyók.

Te is általános iskolás korod óta tanulod (illetve tanítják neked) az angolt és mégsem vagy biztos semmiben? Ködbe vesznek az igeidők, a szavak, és egyáltalán, csak ne kelljen megszólalni? Mindig akadt valami fontosabb az életedben, ami elvonta a figyelmedet? Olyan ez, mintha ugyanazokat a köröket futnád évek (évtizedek) óta, és nem tudsz kitörni. Sokszor még azok az emberek is ezt érzik, akik ugyan már letették a nyelvvizsgát, de sok év elmúltával úgy élik meg, hogy elszállt a tudás, s ezzel a kedv és a sikerélmény is. Magadra ismertél? Sokan vagytok ám így ezzel. Viszont van megoldás, az angol tudás nem egy misztikus, távolba vesző cél, amit lehetetlen elérni!

Az első lépés mindenképpen a szintfelmérés. Jó, ha kicsit átlapozod a régi tankönyveidet és füzetedet, rengeteget segít. A feleletválasztós tesztek főleg a passzív nyelvtudást nézik: sokszor nem tudnád megmagyarázni, hogy egy válasz miért jó vagy rossz, inkább valahogy ráérzel a dologra.

A korábban megszerzett, de mélyen szunnyadó angolodat vissza lehet hozni. Igen, ezért is dolgozni kell, de nem annyit, mintha elölről indulnál. Meg fogsz lepődni, hogy az agyad hátsó zugából milyen szavak, szabályok térnek vissza hirtelen. Nem baj, ha hirtelen nem ugrik be pontosan, hogy mi a különbség a Present Simple és Continuous igeidők között, ettől még nem leszel (újra)kezdő! A nyelvtannal úgyis mindig újra és újra találkozni fogsz a tanulás során.

Az alapok után, amikor már megtanultál néhány igeidőt, megismerkedtél a különböző névmásokkal, egyebekkel, jön a középhaladó szint. Ez az a pont, amikor elkezdjük összegyúrni az addig tanultakat – összehasonlítjuk az igeidőket, mikor mit kell használni, attól függően, hogy mit akarunk kifejezni, illetve mélyítjük, fejlesztjük az angolodat. Néhány szürke folttal a tudásunkban a legtöbb esetben bőven lehet minimum erről a szintről- de lehet, hogy magasabbról - folytatni.

Elsőre talán kaotikus és nehéz lehet a sok régi-új információ, de sokkal jobb egy kicsit jobban odatenni magad az elején, mint újra, ki tudja hanyadszorra legelölről indulni. Haladj tovább, ne pocsékold az erődet és az energiádat. Nem vitás, természetesen vannak olyan helyzetek, amikor jobb, ha ismételten az alapok átvételével kezdesz, de csak indokolt esetben cselekedj így!

 

Pesti Viktória
Oktatásszervező

Tippek az életszerű angol tanuláshoz

Közzétéve 2013. július 11. 16:50-kor ebben a kategóriában:

Vicces, bölcs, inspiráló, érdekes angol idézetek a Facebook-on
Állatok, kisbabák, szerelem, Steve Jobs, a Dalai láma és a többiek

 

Ki mondta, hogy az angol tanulás nem lehet gyors, egyszerű, és szórakoztató? Ha már egy kicsit olvasnál mást is, mint az angol tankönyv leckéit, itt egy újabb életszerű tanulási tipp az angol gyakorlásra!

Bevallom őszintén, a Facebook a barátom. ☺ Napi szinten akár többször is végiggörgetem a híreket, követem a barátok posztjait, elolvasom az érdekes tartalmakat.

De leginkább azokat a pillanatokat szeretem, amikor egy olyan képes üzenet jön velem szembe, ami megmozgatja a fantáziámat, elgondolkodtat, cselekvésre inspirál.

Jópár magyar, angol és olasz nyelvű oldalt like-oltam már, amik számomra érdekes tartalmakat publikálnak.

Az a tipikus közönség vagyok, akire 1 másodperc alatt kell hatni, ezért csak annak a tartalomnak van esélye, aminél a kép valamiért ütős, és a szöveg sem túl hosszú.

Ha ez megvan, az felér egy instant angol nyelvleckével!

Összegyűjtöttem néhány olyan tematikus Facebook oldalt, ami angol nyelven publikál napi rendszerességgel. Ha tetszik az ötlet, és még nem csinálod, akkor mostantól tudatosan olvass el napi néhány jó bejegyzést. Tanuld meg az ismeretlen szavakat, kifejezéseket, vagy akár alkoss egy saját gyűjteményt az angol nyelvű idézetekből.

10 klassz Facebook oldal a mini angol tanfolyamodhoz:

Aktivista dumák

Angol nyelvű film idézetek

A Dalai Láma “aranyköpései”

Steve Jobs motiváló szavai

Inspiráló idézetek

Szerelmes versek

Állatok mondják

Vicces idézetek

Híres emberek mondták

Gyerekszáj

Neked van olyan kedvenc oldalad, amit szívesen ajánlanál angol gyakorlásra?

Én ezeket mentettem le magamnak: 

 steve jobs angol mondatok

 

 

 

 

 

 

angol mondatok vicces

 

 

 

 

 

 

 

angol mondatok bölcs

 

 

 

 

 

 

Ildikó (BeHappy blogger)

Angol tanulás életszerűen – 3 tipp: újság, könyv és e-Book

Közzétéve 2013. július 1. 12:50-kor ebben a kategóriában:

A nyelvtanulók többségének, így talán neked is az aktív és használható nyelvtudás a célod.

Ezt pedig leginkább úgy tudod elérni, hogy életszerűen gyakorlod az angolt.

Olyan dolgokon keresztül, amiket amúgy is csinálsz: olvasol, Internetezel, kommunikász.

De most már nem csak magyarul, hanem angolul is. ☺

Elég ha néhány új szokást belecsempészel az életedbe, és így egyre természetesebb lesz számodra az angol nyelvhasználat, és sikeréleményeid lesznek!

Olvasd el a bejegyzést, amiben újabb 3 hasznos tippel lehetsz gazdagabb!

1. Kedvenc témádról olvass angol nyelven is!

 

Olvass angol nyelvenA szókincset, a nyelvtant és szövegértést olvasás útján lehet a legjobban fejleszteni. Az angol tankönyvek témaköreivel viszont az a baj, hogy  nem feltétlenül esnek bele a személyes érdeklődési körünkbe.

Ha viszont olyan témákban kutatunk és olvasunk, amik ténylegesen lekötnek, észre sem vesszük, és megtanultunk egy csomó új szót és kifejezést.

Engem például nagyon érdekel a divat, ezért gyakran keresek anyagot ebben a témában. Az évek alatt szinte minden ruha és kiegészítő nevét megtanultam angolul, a cipőfűzőtől a melltartó pántig. ☺

Rendszeres látogatója vagyok a The Sartorialist blognak, ahol nemcsak a szerző bejegyzéseit követem, hanem az emberek kommentjeit is. Hihetetlenül sokat tanulok belőlük, és egyáltalán nem esik nehezemre!

Neked is azt javaslom, hogy írd be a google-ba a kedvenc témádat, és olvass el róla minél több információt. Így sokkal nagyobb kedvvel fogsz szavakat szótárazni, nyelvtant tanulni, észrevétlenül is fejlődik a szókincsed és a szövegértésed.

Egy kis ízelítő:

Ha például szereted a hírességekről szóló pletykákat, ne csak a magyar magazinokat lapozgasd, hanem menj fel a People weboldalra, ahol a legaktuálisabb hollywoodi pletykákon keresztül fejlesztheted a nyelvtudásodat.

Ha a természettudomány köt le, olvasgasd az angol National Geographic oldalát.

Ha szereted a művészeteket és a kreatív ötleteket, kukkants be a My modern metropolis weboldalára, le fog nyűgözni.

Ha hobbid a főzés, kutass angol nyelvű receptek után, és persze próbáld is ki őket. Ajánlom Jamie Oliver blogját

Nagyon klassz és hasznos a BBC- Learning English Blog, kifejezetten a nyelvtanulókat célozza. 

A high tech és social media kedvelők imádják a Mashable- t. 

A lényeg az, hogy menj a saját orrod után, és fedezd fel a kedvenc témáid angol oldalát! :

2. Kedveled az irodalmat? Olvass könyvet vagy e-book-ot a saját szinteden!

 

Olvass könyvet angolul!Sosem felejtem el az első igazi idegen nyelvű „könyves élményemet”. A Micimackót olvastam el könnyített formában, és borzasztó büszke voltam magamra!

Ha a neked megfelelő szintű könyvet emeled le a polcról, óriási sikerélmény lesz az olvasás. Biztosan lesznek új szavak, amiket ki kell szótároznod, de a könyv vinni fog magával,mert a lényegét érteni fogod, és nem kell minden második sornál megállnod szavakat keresgélni.

Nagyon sok könyv kifejezetten nyelvtanulóknak íródott: alap, közép és felsőfokú szókinccsel, nyelvtannal. A legtöbb könyvesboltban megtalálod például a Penguin kiadó nyelvtanulóknak szóló olvasmányait, amik nehézség alapján 6 kategóriára vannak osztva: 300- tól 3000 szavas szókincsig.

Ha nem vagy biztos a szintedben, töltsd ki ezt a tesztet a Penguin weboldalán. A BeHappy-s tanárok szívesen segítenek neked a kiértékelésben. 

Az e-book egy elektronikus könyv, amit manapság egyre több ember kezében látni.

Környezetbarát, és kényelmes: elfér a telefonon, az iPad-en, a computeren, vagy a speciális eReader-en. Külön előnye, hogy vannak olyan weboldalak, ahonnan ingyenesen letölthetsz a szintednek megfelelő angol nyelvű olvasmányokat.

Természetesen akkor fejlődsz a leginkább minden szinten, ha kijegyzeteled és meg is tanulod az ismeretlen szavakat, kifejezéseket.

Itt például ingyenes e-book-ok közül válogathatsz 5 különböző szinten, mint pl a Forrest Gump, Charlie a csokoládé gyárban, vagy a Twist Olivér.

3. Olvass angol nyelvű újságcikkeket nyomtatott és online formában!

 

National GeographicEmlékszem, gimnáziumban kaptam az osztályársamtól egy igazi, vaskos olasz divat magazint, amiből akkor még nem sokat értettem. El is határoztam, hogy egyszer pedig gond nélkül fogom elolvasni! És így is lett! ☺

Ha külföldön járok, mindig megveszem a Time Magazine vagy a Marie Claire aktuális számát.

De nem is kell messzire menni, hiszen az itthoni újságárusoknál is elég nagy már a kínálat.

Az angol nyelvű magazinokból, folyóiratokból magas szinten tudod a nyelvtudásodat fejleszteni. Ha nem akarsz pénzt költeni, a könyvtárban vagy online is megtalálod a legfrissebb és korábbi számokat:

The Guardian

The Independent

The Telegraph

The New York Times

The Wall Street Journal

The Washington Post

Marie Claire

Vanity Fair

Vogue

National Geographic

Time Magazine

Az újságolvasást leginkább azoknak a tanulóknak ajánljuk, akik már minimum középfokú szinten vannak.

Van azonban néhány magazin, ami kifejezetten angol nyelvtanulóknak szól, ilyen pl a Speak Up, vagy az 5 Perc Angol. Akár kezdő, középhaladó, haladó, vagy felsőfokú szinten vagy, megtalálod a neked való nehézségű olvasnivalót szószedettel, CD melléklettel, és gyakorló feladatsorokkal.

Sajnos a Speak Up- nak már nem lesz nyomtatott verziója Magyarországon, viszont online letöltheted az újságot, illetve levadászhatod a régi számokat a könyvtárban. Az 5 Perc Angol magazinra elő is tudsz fizetni.

 

FELHÍVÁS: Várjuk kommentjeiteket!

 

Kommenteljetek!A már angolul olvasóktól:

Mi volt a legutolsó könyv, vagy folyóirat amit olvastál?

Van kedvenc olvasnivalód?

Ha még nem olvasol angolul: 

Javaslom, hogy vágj bele már a héten!

Válassz  egy a szintednek megfelelő cikket, vagy rövid könyvet, egy napot amikor elkezded, és hajrá! 🙂

 

Ildikó (BeHappy blogger)

Angol nyelviskola tulajdonos, aki legszívesebben szabadságharcos lenne!

Közzétéve 2013. május 13. 15:49-kor ebben a kategóriában:

Neved: Csörgő Judit

Csillagjegyed: Mérleg

Lakóhelyed: Budapest

Ki vagy BeHappy-ben: ügyvezető- tulajdonos

 

1. Hogy indul egy átlagos munkanapod?

Reggel korán kelek, majd sportolok, ezzel feltöltődöm. Zenét hallgatok, és megtervezem a napomat.

2. Mit csinálnál, ha nem angol nyelviskola ügyvezető lennél?

Világmegmentő szabadságharcos lennék. ☺

3. Mire vagy a legbüszkébb a munkáddal kapcsolatban?

 Arra, hogy a beHappy név valóban nagyon sok jót takar. Mind a tanulóknak, mind a csapatnak sok jó értéket közvetít.

4. Mit ad neked a BeHappy?

Sok munkát!:-) Jó színvonalú megélhetést, és egy fantasztikus csapatmunka élményt, ami nekem nagyon fontos. Ezen kívül rengeteg ember szeretetét és háláját.

5. Van kedvenc munkatársad a BeHappy-ben?

Nincs. Mindenkit önmagáért szeretek.

6. Mit szeretnek benned a barátaid?

Azt, hogy pozitív és laza vagyok. Értékes embernek tartanak.

7. És az alkalmazottaid?

Úhh, ebbe még soha nem gondoltam bele! ☺ Szerintem szeretik bennem azt, hogy egy határozott főnök vagyok, aki közben kötetlen és barátságos is tud lenni.

8. Ha angol nyelvű film, akkor…

Büszkeség és balítélet.

9. Ha angol anyanyelvű színész, akkor…

Meg Ryan. Annyira jó arc az a nő!:-)

10. Mi az amit szeretsz az angol- amerikai kultúrával kapcsolatban?

Imádom a Braveheart című filmet. A brit kultúrából nagyon közel áll hozzám ez a szabadságharcos, tiszta szívű értékrend. Most bele is dobbant a szívem. ☺

Az ír népzene is hasonlót ad nekem: szabadságot és letisztultságot.

Az amerikai kultúrában azt szeretem, hogy liberális: bárki lehet sikeres és bárki kaphat lehetőséget arra, hogy a tehetségén keresztül nőjön fel nagyra.

11. Te tanulnál a saját nyelviskoládban?

Persze!:-) Tanulok is. Én menedzserként vezetem az iskolát. Nem vagyok angol tanár.

12. Az angol tanulás sokaknak problémás. Szerinted miért?

Azért mert idő és energia nélkül, valamilyen csodával határosan akarnak megtanulni angolul.

13. Te hol gyakorolnád legszívesebben az angolt?

Hát a walesi bárdok helyszínén. ☺ Elmennék az összes nyelvterületre: az USA-ba, az Egyesült Királyságba, Ausztráliába. Mindenhol tényleg megtapasztalnám azt, hogy az angol nyelv egy földrajzi területen belül hogyan tud fejlődni. Nem az akcentust tartom a legfontosabbnak.

14. Szerinted milyen egy profi angol nyelviskola?

Valójában ért az angol nyelvtanításhoz, és szereti is azt. Ezáltal át tudja adni a nyelv szeretetét. Eléri a tanulónál, hogy úgy tanuljon, hogy közben szereti és élvezi amit csinál. 

15. És egy ideális angol nyelvtanfolyam? 

Rugalmas, és személyre szabott!:-)

16. Ha csak rajtad múlna, melyik országban nyílna meg a következő BeHappy Angol Nyelviskola?

Olaszországban. ☺ Szeretem az országot, és az olasz embereket. Közel áll hozzám az energikus olasz habitus. 

17. Ha a te kezedben lenne az iskolai angol nyelvoktatás Magyarországon, mit változtatnál meg elsőként?

Eredmény orientálttá tenném.

18. Milyen kérdést tennél fel magadnak, amit nem kérdeztem?

Azt, hogy: Miért van nyelviskolád? Erről biztos hogy lesz egy külön blog bejegyzés!:-)

 

BezárásA

K

C

I

Ó

ŐSZI ANGOL TANFOLYAMOK

 

                                 

2018. NOVEMBER 9-ig

BEIRATKOZÁSI KEDVEZMÉNNYEL várunk!

Kezdd el most!


Bővebb információt kérek!

A weboldalunkon cookie-kat használunk a felhasználói élmény javítására, kérem fogadja el a cookie-k használatát a gombra kattintva. További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás